Θετικό για τους αγρότες διαμορφώνεται το κλίμα στην εγχώρια αγορά του τριφυλλιού ως αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων και της έντονης ζήτησης για το προϊόν από τις κτηνοτροφικές μονάδες, που ειδικά όσον αφορά στην αιγοπροβατοτροφία, απολαμβάνουν φέτος σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Μελανό σημείο οι τεράστιες ζημιές στην περιοχή της Θεσσαλίας από τον Ιανό, τόσο στα τριφυλλοχώραφα, που δεν είχαν κοπεί, όσο και σε αποθηκευτικές υποδομές, που είχαν τριφύλλια μέσα για το χειμώνα.

Στην περιοχή της Κρύας Βρύσης Πέλλας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, τώρα κόβεται το τελευταίο χέρι, δεν υπάρχουν γενικά τριφύλλια και η ζήτηση είναι πάρα πολύ έντονη, λόγω των πολλών και καλών συμφωνιών των κτηνοτρόφων για την απορρόφηση γάλακτος.

Οι τιμές του τριφυλλιού που κόπηκε τον Αύγουστο και τον Ιούλιο στην Κρύα Βρύση και μπήκε στην αποθήκη, φθάνουν και τα 22 λεπτά το κιλό, μας λέει ο έμπειρος παραγωγός, ενώ για τα υπόλοιπα χέρια γενικά γίνονται πράξεις από τα 16 έως και τα 21 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον ίδιο στις Σέρρες, γίνονται πράξεις με αποθηκευμένο τριφύλλι στα 20-21 λεπτά ανά κιλό. Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά, τέλος, ότι το χειμώνα θα υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά του τριφυλλιού.

Στο νομό Βοιωτίας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο έμπειρος παραγωγός, κ. Γιάννης Βάγκος, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κι ανάλογα την ποιότητα η τιμή παραγωγού στο χωράφι παίζει μεταξύ 15 και 19 λεπτών το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, έγιναν και μερικές πράξεις με τα πρώτα και πιο ποιοτικά, φετινά τριφύλλια που μπήκαν στην αποθήκη με τιμές στα 26 λεπτά το κιλό.

Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, από την Ήπειρο αλλά και από την Δυτική Ελλάδα, ενώ ρόλο έχουν παίξει οι ζημιές από την κακοκαιρία Ιανός σε Καρδίτσα, Καλαμπάκα και Τρίκαλα, μέρη που τροφοδοτούν παραδοσιακά με τριφύλλια, κτηνοτροφικές μονάδες σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο κι όχι μόνον.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ζήτησης για τριφύλλια έχουν παίξει και οι συμφωνίες για απορρόφηση αιγοπρόβειου γάλακτος με σαφώς υψηλότερες τιμές από πέρσι και τα προηγούμενα έτη.

Στο Δρυμό Θεσσαλονίκης, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός, κ. Δημήτρης Πανούσης, αυτές τις ημέρες κόβεται το τελευταίο χέρι τριφυλλιού. Οι τιμές στις Σέρρες είναι τώρα στα 17 λεπτά το κιλό, δηλαδή σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πανούση, πολλοί τριφυλλάδες κρατάνε προϊόν στην αποθήκη, με προοπτική να πουλήσουν αργότερα και σε πιο υψηλή τιμή από την τρέχουσα, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη φέτος από τους κτηνοτρόφους, που παίρνουν και καλύτερες τιμές στο γάλα.

Στην περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο Νέο Ικόνιο, σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές τριφυλλιού, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από την κακοκαιρία Ιανός.

Πολλά τριφύλλια δεν θα κοπούν καθόλου, καθώς ξεράθηκαν από το νερό που λιμνάζει ακόμα, ενώ πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου και με τις σπορές της νέας χρονιάς, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα λάσπη και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια οι αγρότες για να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι τιμές παραγωγού είναι σήμερα στα 16 λεπτά το κιλό, ζήτηση υπάρχει ιδιαίτερα έντονη λόγω και του καλού κλίματος στην αγορά γάλακτος, τα τριφύλλια είναι ελάχιστα πλέον, ενώ σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, ελάχιστα έως μηδενικά είναι και τα αποθέματα στις αποθήκες της περιοχής.

Ο κ. Εκίζογλου εκτιμά ότι η τιμή το χειμώνα από την αποθήκη θα πάει στα 22-23 λεπτά, ενώ ζητά παρεμβάσεις από το κράτος και άμεσες αποζημιώσεις, για να βγει η χρονιά, που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Τέλος, στον κάμπο του Αγρινίου, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Διονύσης Οικονόμου, τα τριφύλλια στο χωράφι είναι πλέον πολύ λίγα και μιλάμε πλέον κυρίως για αποθηκευμένο προϊόν, που ως προς τις τιμές φεύγει μεταξύ 20 και 23 λεπτών ανά κιλό.

Η ζήτηση είναι πολύ έντονη, όμως η προσφορά την ίδια ώρα παραμένει μειωμένη, μιας και πολύς κόσμος στράφηκε φέτος σε άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι για παράδειγμα.

Aλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)