Mια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον τρίχρονο (1946-49) αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) θα φιλοξενηθεί στην κεντρική εκδηλώση του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο Μύλο Ματσόπουλου στις 24 Σεπτέμβρη. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου η έκθεση του Φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους πλέον κεντρικούς χώρους, που θα μαγνητίζει με το ενδιαφέρον της τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, συνδυάζοντας τα στοιχεία της ιστορικής γνώσης, των συμπερασμάτων από την ιστορική πείρα, αλλά και του συναισθήματος και της συγκίνησης μέσα από το καλλιτεχνικό έργο κομμουνιστών δημιουργών.
Στη φετινή έκθεση θα περιλαμβάνεται πλήθος φωτογραφικού υλικού από τον αγώνα του ΔΣΕ, αξιοποιώντας το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη (οπερατέρ του ΔΣΕ). Η έκθεση θα λειτουργεί με οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ θα προβάλλονται οι νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για τον αγώνα του ΔΣΕ, όπως η έκδοση «Φωτογραφίζοντας το ΔΣΕ» (με πάνω από 1.000 φωτογραφίες από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη),  η έκδοση «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας» (Συλλογή Κειμένων. Έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ), καθώς και η έκδοση του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ : «23 παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941-49».
Μέσα από την έκθεση, η ΚΝΕ επιδιώκει να δώσει συνέχεια στην επαφή  των νέων ανθρώπων με τον αγώνα του ΔΣΕ, τη μελέτη της τρίχρονης δράσης του, αλλά και στη διάδοση των πολύτιμων συμπερασμάτων που απορρέουν από αυτήν την κορυφαία ένοπλη ταξική σύγκρουση στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα.