«Ήρθα στα 27 και φεύγω στα 72», μας έλεγε συγκινημένος ο Χρυσόστομος Αλαφοστέργιος, αδειάζοντας χθες το απόγευμα το μαγαζί στο οποίο πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή.

Είναι το τέλος εποχής για το πατσατζίδικο της οδού Γαριβάλδη, στα Τρίκαλα, ένα παραδοσιακό μαγειρείο που κατεβάζει ρολά, ύστερα από 45 χρόνια, όλα στο ίδιο σημείο!

Οικογενειακή επιχείρηση από την πρώτη ημέρα πού άνοιξε, Απρίλιος του 1974, μέχρι χθες Παρασκευή που ήταν η τελευταία. Τι να πρωτοθυμηθεί ο Χρυσόστομος, βιβλία ολόκληρα θα μπορούσε να γράψει για την τέχνη του πατσά, αυτό το «βαλκανικό μπρέκφαστ» με το οποίο μεγάλωσαν δυο γενιές Τρικαλινών στο μαγαζί του. Σκληρή δουλειά, από τις 4 τα χαράματα στο πόδι, ενώ παλαιότερα, εκτός των άλλων, έπρεπε να καθαρίζει από βραδύς και τις κοιλιές με τα εντόσθια, πριν αναλάβουν να το κάνουν αργότερα οι προμηθευτές. 

Η συγκίνηση δεν τον αφήνει να πει πολλά. Σφίγγει τα χείλη, φορτώνει τα τελευταία πράγματα στο φορτηγό που περιμένει στη εξώπορτα, και φεύγει παίρνοντας μαζί του τις αναμνήσεις των 45 χρόνων, αφήνοντας για πάντα την οδό Γαριβάλδη.

Η ζωή περνάει και χάνεται. Όπως και κάποια επαγγέλματα…

Κώστας Τόλης