Στην κατάσταση από τις πλημμύρες στη Δυτικη θεσσαλία αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Δρ Σωτήρης Βαλκανιώτης – Γεωλόγος.

Οπως σημειώνει:
«H συνεχιζόμενη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Θεσσαλία και κυρίως στην περιοχή των Τρικάλων. Κατά μήκος του Πηνειού, αλλά και των παραποτάμων που καταλήγουν σε αυτόν μεγάλες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από νερά. Η τελευταία λήψη (04:30 στις 28/2) από τις δορυφορικές εικόνες radar Sentinel-1 αποτυπώνει την έκταση των κατακλυσμένων εκτάσεων, ειδικά στην περιοχή ανάμεσα από τα Μεγάλα Καλύβια έως και το Κουτσόχερο Λάρισας.

Στις προηγούμενες εικόνες radar από τις 22 και 23 Φεβρουαρίου ήδη εμφανίζονται οι πρώτες εκτεταμένες υπερχειλίσεις, οι οποίες συνέχιζαν να αυξάνονται μέχρι και την τελευταία λήψη στις 28 Φεβρουαρίου.


Πέραν των πλημμυρισμένων εκτάσεων γύρω από τις κοίτες του Πηνειού, Ενιπέα και Μέγα, τοπικά εμφανίζονται μεγάλες εκτάσεις καλυμένες από νερό σε περιοχές όπως το Βαλτινό, Μεγαλοχώρι, Παλαιόπυργο, Ράξα και αλλού.
Οι δορυφορικές εικόνες μας επιτρέπουν πλέον την χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων με ακρίβεια και ταχύτητα. Οι εικόνες radar, όπως του Ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1, δεν περιορίζονται από τις καιρικές συνθήκες και προσφέρουν λήψη εικόνων ακόμα και με πλήρη νεφοκάλυψη ή βροχόπτωση.

Η πολυήμερη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων αλλά και η συχνή κάλυψη της περιοχής από τους δορυφόρους Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας προσέφεραν εικόνες και κατά την διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου (22 και 23 Φεβρουαρίου) οι οποίες σε σύγκριση με τις εικόνες πριν και μετά, μας προσφέρουν μια ακριβή και εποπτική εικόνα της κατάστασης»