Ειδικές παγίδες για τον εντοπισμό μολυσμένων κουνουπιών στέλνει στα Τρίκαλα το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μία προσπάθεια να ληφθούν μέτρα για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού από την Ελονοσία.

Οι παγίδες θα τοποθετηθούν με την φροντίδα του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε σημεία εισόδου της πόλης όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Τα κουνούπια που θα παγιδευτούν θα σταλούν στην Αθήνα σε ειδικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους υπάρχουν διακομιστές, όπως λέγονται, της ελονοσίας, που μπορούν να διαδώσουν τη νόσο στον πληθυσμό.

Ως γνωστόν. «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις Υγειονομικές Αρχές και συνεπώς έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία οι εξής: Στον Δήμο Φαρκαδόνας τα χωριά:  Γεωργανάδες, Κλοκωτός, Πετρωτό, Νομή, Πετρόπορος, Σερβωτά, Ταξιάρχες, Φανερωμένη. Και στον Δήμο Τρικκαίων τα χωρια: Λόγγος, Μεγαλοχώρι, Πατουλιά, Χρυσαυγή και Γλίνος.

Κουνούπια νέας "εσοδείας"

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και απαιτούν να προσαρμοστούμε και εμείς πλέον πιο αποτελεσματικά σε αυτά, λένε οι ειδικοί. Eχουμε πλέον νέα είδη κουνουπιών τα οποία παλαιότερα δεν υπήρχαν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε καν στην Ευρώπη. Αυτά τα κουνούπια μεταφέρονται πολύ εύκολα πλέον και μπορεί να εγκατασταθούν σε νέους βιότοπους αλλοιώνοντας την πανίδα και τη χλωρίδα και δημιουργώντας υγειονομικούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Πρόκειται για οργανισμούς που διαθέτουν έξυπνους μηχανισμούς επιβίωσης και προσαρμογής. Eνα παράδειγμα είναι το ταξίδι του κουνουπιού τίγρη, το οποίο ήταν παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα μέχρι το 2004 και για την Αθήνα μέχρι το 2008. Το συγκεκριμένο έχει παρατηρηθεί ότι γεννούσε τα αυγά του μέσα σε μεταχειρισμένα ελαστικά. Το εμπόριο μεταχειρισμένων ελαστικών από χώρες της Ασίας, όπως π.χ. η Ιαπωνία, οδήγησαν στην «εισαγωγή» του κουνουπιού Τίγρης στην Ευρώπη. Ακόμα, έχουν μεταφερθεί και μέσω διακοσμητικών από μπαμπού, τα οποία για να μεταφερθούν χρειάζονται νερό». «Μπορεί κανείς να γλιτώσει εντελώς από τα κουνούπια μόνο στην έρημο και εκεί δεν είναι σίγουρο», συμπληρώνουν οι ειδικοί...

Λ.Ε.