Για την οροσειρά των Ιμαλαΐων στο μακρινό Ladakh της Ινδίας αναχώρησε χθες θεσσαλική ορειβατική αποστολή. Η ομάδα αποτελούμενη από τους Νίκο Κρούπη από την Ελάτη , Γιώργο Μαργαρίτη από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων και τον Πέτρο Τόλια από την Οξυά Καρδίτσας. Η ομάδα των τριών ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και αναχώρησε με την ελπίδα να φτάσει στην κορυφή Stok Kangri σε υψόμετρο 6.153 μέτρα. Το βουνό Stok Kangri με υψόμετρο είναι μια κορυφή σε σχήμα απότομης πυραμίδας. Η ανάβαση σχεδιάζεται να γίνει από τη βόρεια πλευρά του βουνού που είναι και η κλασική διαδρομή για την κορυφή. Για να φτάσει κανείς μέχρι τους πρόποδες του βουνού πρέπει να διανύσει περίπου 20 χι- λιόμετρα δύσβατου πεδίου περνώντας και από το πέρασμα Stok La στα 4.900μ.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε δεν είναι αυτή που ακολουθούν συνήθως οι ορειβάτες, αλλά μια εναλλακτική που ξεκινά από τον οικισμό Zinchan. Η επιλογή αυτή έγινε με σκοπό η ομάδα να εκμεταλλευτεί τα πολλαπλά ανεβοκατεβάσματα της διαδρομής που θα την βοηθήσουν να εγκλιματιστεί καλύτερα στις συνθήκες. Ξεκινώντας από τον οικισμό Zinchan η ανάβαση είναι σταδιακή μέχρι τον ορεινό θερινό οικισμό Rumbak στα 3.950μ υψόμετρο. Μετά το χωριό Rumbak όπου θα γίνουν τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις η ομάδα θα συνεχίσει τη διαδρομή προς το πέρασμα Stok La περνώντας πάνω από τα 4.900 μέτρα και κατηφορίζοντας προς τη κοιλάδα του Stok. Η κατασκήνωση θα γίνει μέσα στην κοιλάδα και πιθανόν στην περιοχή Mancarno στα 4300μ. Από εδώ και στο εξής θα ακολουθηθεί η κλασική διαδρομή μέχρι την κατασκήνωση βάσης του βουνού στα 4.950 μέτρα. Η παραμονή στην κατασκήνωση βάσης είναι απαραίτητη για δύο ημέρες πριν επιχειρηθεί η προσπάθεια ανάβασης ώστε να προλάβει να εγκλιματιστεί ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτό το υψόμετρο. Από την κατασκήνωση βάσης μέχρι την κορυφή του Stok η διαδρομή αρχικά διασχίζει το μεγάλο παγετώνα και προσεγγίζει τις απότομες πλα- γιές της πυραμίδας της κορυφής. Οι πλαγιές έχουν κλήση που πλησιάζει τις 45 μοίρες σε παγωμένο πεδίο και απαιτεί αναρρίχηση μέχρι την ανατολική ράχη της κορυφής που την ακολουθεί μέχρι την κορυφή.

Δωδεκάωρη προσπάθεια 

Κατά την ημέρα κορυφής απαιτείται προσπάθεια πάνω από 12 ώρες για την ανάβαση και κατάβαση για να καλυφθούν έτσι τα 1.200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Η επιστροφή από την κατασκήνωση βάσης πίσω στο Λε θα γίνει σε δύο ημέρες αφού η κατάβαση είναι θεωρητικά πιο εύκολη. Πρωταρχικός στόχος της παρούσας αποστολής είναι η ανάβαση στο βουνό να γίνει χωρίς υποστήριξη από βαστάζους, μουλάρια, οδηγούς και μάγειρες. Δηλαδή, χωρίς τη βοήθεια κανενός μέσου στο βουνό παρά μόνο με τις δυνάμεις των ίδιων των ορειβατών. Επίσης δεύτερος στόχος είναι μια ακόμα ανάβαση στην κορυφή σκαρφαλώνοντας αυτή τη φορά από το βορειοανατολικό λούκι.

Οι τρεις σε πενταμελή ομάδα σε παλαιότερη αποστολή στις Ελβετικές Άλπεις

Δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διαδρομή αυτή παρά μόνο ότι χρειάζεται δύσκολή και τεχνική αναρρίχηση σε μικτό πεδίο πάγου και βράχου με κλίσεις μέχρι και 70 μοίρες. Συμπαραστάτες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και οι επιχειρήσεις, SHOPPING HOUSE, ΣΕΡΙΦΗΣ Ξύλο- Έπιπλο, Υπεραγορά Σ. ΦΩΤΙΟΥ Α.Ε., café ΑΓΟΡΑ, Κρεοπωλείο ο ΒΑΣΙΛΗΣ και Ψηφιακές Εκτυπώσεις ΙΔΕΟΡΑΜΑ από το Μουζάκι Καρδίτσας, η επιχείρηση PAXOS GUARDEN από τους Παξούς, οι Λουκουμάδες ΦΑΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ από τη Χαλκίδα, η Ταβέρνα-Κρεοπωλείο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων και το Ξενοδοχείο ΚΡΟΥΠΗ από την Ελάτη Τρικάλων. Τα μέλη της αποστολής ευχαριστούν για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν, τους συλλόγους και όλες τις επιχειρήσεις