Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που προσπαθεί πάντα να ενθαρρύνει τη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών και να συμμετέχει σε δράσεις που ενισχύουν την καινοτομία και την Πληροφορική Παιδεία μέσα από την απόκτηση νέων γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, εργαλεία web 2.0, σύγχρονα εργαλεία και γλώσσες προγραμματισμού (Python, App Inventor, Scratch κλπ). Μερικές από τις δράσεις που υλοποιούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος, με την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής Αβδελίδη Ευάγγελου, είναι οι παρακάτω:
α) Προγραμματισμός φορητών συσκευών (tablets, smartphones) με λειτουργικό σύστημα Android - Δημιουργία εφαρμογών (apps)
Οι φορητές συσκευές, κυρίως τα έξυπνα κινητά (smartphones) και οι ταμπλέτες (tablets), έχουν διεισδύσει σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η εργασία. Οι συσκευές αυτές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και χρηστικές χάρη στο πλήθος εφαρμογών και δυνατοτήτων που διαθέτουν.
Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σωστή χρήση και αξιοποίηση των φορητών συσκευών καθώς και να μάθουν να προγραμματίζουν και να αναπτύσσουν εφαρμογές (applications) για φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν το περιβάλλον προγραμματισμού App Inventor, το οποίο είναι ένα ελεύθερο, διαδικτυακό και οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού. Το App Inventor δημιουργήθηκε αρχικά στα εργαστήρια της Google και στη συνέχεια αναπτύσσεται και συντηρείται από το γνωστό κορυφαίο αμερικάνικο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Οι μαθητές σχεδιάζουν το περιβάλλον της εφαρμογής τους, δημιουργούν κώδικα, εκτελούν τις εντολές και βλέπουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε tablets.


β) Η Ώρα του Κώδικα (Hour of Code)
Η Ώρα του Κώδικα είναι μια παγκόσμια δράση η οποία είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εισάγει τους μαθητές στην επιστήμη των υπολογιστών. Έχει ως στόχο να απομυθοποιήσει παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τον προγραμματισμό και να βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη κώδικα δεν είναι τόσο πολύπλοκη και δύσκολη όσο κάποιοι πιστεύουν.
Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων συμμετείχε στην "Εβδομάδα της Επιστήμης της Πληροφορικής" 5-11 Δεκεμβρίου 2016. Οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού μέσα από διαδικτυακές δραστηριότητες σύνταξης κώδικα με παιγνιώδη μορφή και να καλλιεργήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λογικής και δημιουργικότητας, όπως και εκατομμύρια άλλοι μαθητές από ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο προγραμματισμός αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος χρησιμοποιεί πολλά "έξυπνα" μηχανήματα και πρέπει να μπορεί να “επικοινωνεί” μαζί τους και να καταλαβαίνει πως λειτουργούν. Ο σημερινός μαθητής και αυριανός πολίτης πρέπει να αισθάνεται δημιουργικός και να αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα ως εμπόδια τα οποία μπορεί να ξεπεράσει αν χρησιμοποιήσει το μυαλό του. Πρέπει να αποκτήσει βασικές ικανότητες προγραμματισμού οι οποίες θα αποτελέσουν θεμέλιο επιτυχίας σε οποιαδήποτε σταδιοδρομία του 21ου αιώνα και να αναπτύξει δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα και η αλγοριθμική σκέψη.
γ) Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 "ΤΠΕ και Ρομποτική στο Ψηφιακό ΕΠΑΛ"
Κατά το σχολικό έτος 2016-2017, το 2o ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1 με τίτλο "ΤΠΕ και Ρομποτική στο Ψηφιακό ΕΠΑΛ". Στα πλαίσια του προγράμματος, εκπαιδευτικοί του σχολείου θα επιμορφωθούν στο εξωτερικό στην παιδαγωγική αξιοποίηση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων ώστε να ενισχυθεί η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και ρομποτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων θα συνεχίσει να προωθεί καινοτόμες δράσεις που συμβάλλουν στην απόκτηση  ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των νέων μέσα από τη χρήση της Πληροφορικής.