Όπως και τo προηγούμενo καλοκαίρι, έτσι και φέτος η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει προβολές θερινού σινεμά, στο υπαίθριο θεατράκι στον Ληθαίο, πίσω από το τζαμί. Μια  ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που  είναι ενταγμένη στα πλαίσια του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι του στα Τρίκαλα και σ’ όλες τις γωνιές  της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα , οι θερινές σινε-προβολές είναι συνέχεια της δράσης που ανέπτυξε η ΚΝΕ ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων με σημαντικό σταθμό το 26ο πανελλαδικό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο , πριν λίγες μέρες στα Γιάννενα, όπου συμμετείχαν χιλιάδες νέοι απ’ όλη τη χώρα. Συνεχίζουμε την πάλη μας μαζί με τους νέους εργαζόμενους της χώρας μας και όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση , πολέμους και προσφυγιά. Και το καλοκαίρι οι συζητήσεις και ο προβληματισμός γύρω από θέματα που μας απασχολούν, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας,  δεν σταματάνε.
Υπάρχουν πολλές ταινίες παλιότερης και νεότερης εποχής, που με τα αντίστοιχα κοινωνικά πρότυπα και τεχνικά μέσα έχουν εκφράσει αυτά τα ζητήματα και τις αιτίες τους. Ο κινηματογράφος, δεμένος με τα διπλά δεσμά της κοινωνίας και της τεχνικής στο άρμα της ανθρώπινης έκφρασης, θεμελιώνεται από την εμπειρική γνώση. Και ο πόλεμος σαν θέμα που απασχολεί την τέχνη, δεν αποτελεί περιπέτεια ψυχαγωγίας που ξετυλίγεται σε έναν χώρο μυθικό, έξω από την κοινωνία και άρα ακίνδυνο. Η ανάγνωση της ιστορίας μέσα από την μεγάλη οθόνη το αποδεικνύει. Όταν ο θεατής ενεργοποιεί την μνήμη και την κρίση του, μπορεί όχι μόνο να βλέπει, αλλά και να καταλαβαίνει.
Οι προβολές ξεκινούν την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 με το ντοκυμαντέρ  παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 Χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τίτλο "Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος εμείς θα νικήσουμε". Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, με πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ. Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του πολεμικού μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε την δράση του ο ΔΣΕ.
Οι προβολές θα είναι δωρεάν και θα συνεχιστούν με άλλες ταινίες που κινούν δημιουργικά τη συνείδηση ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων την Πέμπτη  20/7, Τρίτη 25/7 και Πέμπτη 27/7.