Με σύνθημα «. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!» εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, γυναίκες, άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση  που οργάνωσε  το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία ) των Τρικάλων σήμερα Δευτέρα 1η Μάη.

Κεντρικός ομιλητής  στη συγκέντρωση ήταν ο Γιώργος Λιατίφης, γραμματέας του συνδικάτου εργαζομένων στον κλάδο γάλακτος- τροφίμων-ποτών , ,ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Αχιλλέας Λιάτος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε  διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που υπέγραψαν σωματεία και συνδικαλιστές της περιοχής των Τρικάλων, από τον Πέτρο Τσίγκα, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στη διακήρυξη αναφέρεται χαρακτηριστικά : 

«  Η 1η Μάη μας βρίσκει στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα. Οι εστίες των πολεμικών συγκρούσεων σε όλη την  ευρύτερη  περιοχή που περιβάλει τη χώρα μας. Στους ανταγωνισμούς εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και συμμετέχουν δραστήρια οι κυβερνήσεις των χωρών μας για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών, σε όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων τους.Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη γη ξαναμοιράζουν, για αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς.

Η ολομέτωπη επίθεση που καταδικάζει την εργατική τάξη σε κάθε χώρα στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος της ταξικής πολιτικής.

Την άλλη όψη αποτελεί ο άδικος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που εξαπολύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε από τώρα τείχος προστασίας της εργατικής τάξης των χωρών μας, των λαών μας, σε κοινή δράση κι αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης.

Παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές μας.

Αυτός ο αγώνας είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για καμία συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών.

Οι αστοί εμφανίζουν ως “εθνικό συμφέρον” το ταξικό τους συμφέρον για τα κέρδη τους και σε περίοδο “ειρήνης” και στον πόλεμο.

Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. 

Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς πλούτο και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει.»

Στην κεντρική ομιλία  ο Γιώργος Λιατίφης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η φετινή Πρωτομαγιά μας ξαναβρίσκει σε ένταση της κυβερνητικής και εργοδοτικής επίθεσης στα εναπομείναντα εργασιακά μας δικαιώματα. Γιατί ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας είναι όρος για τη δική τους ανάκαμψη. Αυτές τις μέρες  της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα που περιέχονται στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο με το κουαρτέτο είναι πραγματικά κόλαφος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση στο νέο παραμύθι που μας αφηγείται λέει ότι περνάμε  σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης. Το λέει για να υποτάξει τους εργαζόμενους και να αποδεχτούν τα μέτρα «ως αναγκαία για να βγεί η χώρα από την κρίση» Έτσι δημιουργεί αναμονή, ελπίδα, ανοχή επιδρά στη μη συμμετοχή στους αγώνες.  Επιδιώκει να γίνει συνένοχος η εργατική τάξη στους σχεδιασμούς τους και να αγωνιά για τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων . 

Είναι η  πολιτική που μας καταδικάζει στο πιο βαθύ σκοτάδι, καθώς τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, θα εφαρμόζονται ακόμα και στην περίοδο μιας πιθανής ανάπτυξης. Ακόμα και αν αυτή έρθει θα είναι για τους λίγους, δε θα φάμε όλοι από την πίτα που θα μεγαλώσει όπως λένε με ένα στόμα και μια φωνή οι παράγοντες του συστήματος. 

Επομένως η στάση, των συνδικάτων μας, των σωματείων,  του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι πολύ σημαντική.

Αξιοποιούμε τις σημερινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις για να αποκαλύψουμε τα αφηγήματα που θέλουν να βάλουν στην αδράνεια τους εργαζόμενους, για να προετοιμάσουμε την  Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία σε ιδιωτικό τομέα & δημόσιο  στις 17 Μάη.  

Χωρίς να χαθεί χρόνος, αποφασίζουμε στους χώρους δουλειάς μέσα από συλλογικές διαδικασίες, για να μπουν   στην οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας περισσότερα  σωματεία, περισσότεροι εργαζόμενοι. Για να μην περνάει η απογοήτευση, ο φόβος, η τρομοκρατία.»

Τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία ως την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη από σωματεία και συνδικάτα όπως των εργαζόμενων στον κλάδο του Γάλακτος-Τροφίμων ,των  Οικοδόμων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων , των Λογιστών , των εργαζόμενων στη ΦΑΓΕ, των Συνταξιούχων ΙΚΑ & ΤΣΑ μαζικών φορέων , όπως της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη», του Συλλόγου Γυναικών  Τρικάλων, της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, καθώς και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ & της ΚΝΕ. 

● Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και στην Καλαμπάκα, στην οποία την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Λεωνίδας Κεραμίδας ,ενώ υπήρξαν χαιρετισμοί εκ μέρους του Συλλόγου ΕΒΕ και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ.

Γραμματεία  Νομού Τρικάλων του ΠΑΜΕ