Το Πανεπιστήμιο Frederick που εδρεύει στη Λευκωσία, ήταν το πρώτο που προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού - ρομποτικής στα Τρίκαλα. Μετά την προώθηση από τον Δήμο Τρικκαίων της ρομποτικής και του προγραμματισμού ως πρόσθετο εφόδιο για μαθητές και μαθήτριες, ξεκίνησε η διαδικασία επιμόρφωσης.

Αυτή συνεχίστηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου με παρουσίαση προγραμμάτων και τρόπου λειτουργίας των συστημάτων arduino, από τον κ. Γιώργο Δημητρίου, καθηγητή ρομποτικής στο πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων, με παρόντες καθηγητές πληροφορικής αλλά και πολίτες, έγινε μια παρουσίαση συγκεκριμένων δομών της πλατφόρμας, με συγκεκριμένη παραδειγματική αναφορά και ερωταποκρίσεις. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του τρόπους σκέψης των μαθητών/τριών, ευχαριστώντας το πανεπιστήμιο για την προσφορά του. 

Στα οφέλη της ρομποτικής αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός (στη Λάρισα) πληροφορικής κ. Γιάννης Μπαράς.

Η δεύτερη ημέρα της παρουσίασης, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, εκτός από την επανάληψη του σεμιναρίου, περιλαμβάνει δωρεάν ενημέρωση για τα κιτ ρομποτικής σε μαθητές και γονείς. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 16:00 (θα διαρκέσει μέχρι τις 20:00) ενώ η είσοδος για την περιήγηση στη ρομποτική θα ξεκινήσει στις 17:00, ομοίως στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.