Αναστάτωση έχει προκληθεί και στους σαράντα δύο (42) συμβασιούχους του δήμου Τρικαίων, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων.
Πρόκειται για εργαζόμενους σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως καθαριότητα, πράσινο, γεωπονική, κ.λπ.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Λίγο πριν τη λήξη των συμβάσεών τους, η κυβέρνηση αποφάσισε το καλοκαίρι του 2016 να παρατείνει τις συμβάσεις τους. Δόθηκε δε και νέα παράταση το χειμώνα (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο) του 2016, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017.
Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες απεφάνθη ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων δεν είναι συνταγματικές και επιπλέον προτείνει την επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν οι συμβασιούχοι για την εργασία που παρείχαν! Σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, καθώς οι Επίτροποι δεν υπογράφουν τα εντάλματα, προκειμένου να πληρωθούν για την εργασία που παρέχουν.
Αυτά ως προς το σκέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από την πλευρά των αιρετών της Αυτοδιοίκησης  ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε δηλώσεις του σήμερα στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των δήμων. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει πίσω τα χρήματα από τους 42 συμβασιούχους και πρόσθεσε ότι όταν αποφασίστηκαν οι παρατάσεις των συμβάσεων δεν ρωτήθηκαν οι δήμοι. Διευκρίνισε εν ολίγοις ότι κάποιοι δήμοι είχαν ανάγκες σε προσωπικό στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, κάποιοι άλλοι όμως όχι (όπως οι νησιωτικοί για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Εκτός αυτού, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαστεργίου σε κάποιους ΟΤΑ προκλήθηκαν και… ευτράπελα, καθώς υπήρξε περίπτωση δήμου, όπου ο Επίτροπος δεν υπέγραφε για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι, ενώ μετά από προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας ο δήμαρχος εκλήθη στον Εισαγγελέα, διότι είχε απλήρωτο προσωπικό. «Τα θέματα αυτά – πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου – καταδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους και αυτό δεν είναι καλό ειδικά σε περιόδους κρίσης, στις οποίες η χώρα προσπαθεί να βρει βηματισμό».
Για το θέμα εξέφρασε την άποψή του και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Καΐκης, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της παράταξης για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εκτίμησε επίσης ότι η όλη αυτή δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει για αρκετούς αιρετούς την… αφορμή που έψαχναν, προκειμένου να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση τομέων των δήμων, όπως η καθαριότητα.
Πλέον το ζήτημα μπορεί να λυθεί με νομοθετική παρέμβαση, ενώ καταδεικνύονται μέσω αυτού, για άλλη μία φορά, τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελαστικές μορφές εργασίας με πρώτο την ιδιότυπη ομηρία των εργαζομένων.
ert.gr