Σε αναγκαστική απαλλοτρίωση προχωρά η ΔΕΗ στην περιοχή της Μεσοχώρας, εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.791.712,72 τ.μ. για τις ανάγκες δημιουργίας του ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή. 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, η αναγκαστική απαλλοτρίωση γίνεται στο πλαίσιο της τήρησης των νέων εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του οικισμού της Μεσοχώρας. 

Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της ΔΕΗ, που δείχνει περισσότερο αποφασιστική αυτήν την φορά, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Μεσοχώρας για ένα θέμα που τους απασχολεί εδώ και χρόνια, ενώ πολλοί από αυτούς είναι αντίθετοι στην δημιουργία του φράγματος. 

Ο Δήμος Πύλης μετά από αυτήν την εξελιξη προχώρησε με την σειρά του σε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει την αταλάντευτη θέση του για την λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Φράγματος της Μεσοχώρας, χαρακτηρίζοντας το ως ένα "έργο πνοής" για την περιοχή. 

Ωστόσο, βασική προυπόθεση της δημιουργίας του αποτελούν οι δίκαιες και λογικές αποζημιώσεις της ΔΕΗ προς του κατοίκους της περιοχής της Μεσοχώρας. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πύλης αναφέρει τα εξής: 

Μετά την γνωστοποίηση- δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας, με βάση τους νέους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, μετά από συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, μετά από συζήτηση με την δημοτική ομάδα διοίκησης, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση:

«…Το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας, χωρίς αστερίσκους είναι ένα σημαντικό ενεργειακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο.

Χαρακτηρίζεται ως "έργο πνοής και ζωής για την περιοχή μας".

Με προοπτική τουριστικής αξιοποίησης, με νέες θέσεις εργασίας, με την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, με αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Όμως για να γίνουν όλα αυτά ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση, για μας, είναι η καταβολή ΔΙΚΑΙΩΝ και ΛΟΓΙΚΩΝ αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μεσοχώρας.

Αν διαπιστώσουμε ότι γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια ή προσπάθεια να αδικηθούν οι κάτοικοι στις αποζημιώσεις τότε θα είμαστε αναφανδόν με τα συμφέροντα των δημοτών μας και απέναντι σε οποιονδήποτε ( Κυβέρνηση – ΔΕΗ).

Δεν θέλω να αναφερθώ στις κινήσεις που έκανε η Δημοτική Αρχή όλα τα χρόνια που πέρασαν. 

Τις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο της προηγούμενης Κυβέρνησης όσο και της τωρινής αλλά και με αρμοδίους της ΔΕΗ.

Για την έγκριση των περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), για την τροποποίηση του ΣΧΟΑΠ Πινδέων, για την εκπόνηση της μελέτης με θέμα το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ευρύτερης περιοχής Μεσοχώρας.

Τονίζω όμως ξανά ότι είμαστε δίπλα στους κατοίκους της Μεσοχώρας για την δίκαιη αποζημίωσή τους.

Και θα κάνουμε ότι χρειαστεί…».

trikalaenimerosi.gr