Για τον τουρισμό στο νομό Tρικάλων μίλησε στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας, της ΕΡΤ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Σωτήρης Φαμίσης.

Όπως ανέφερε "η επισκεψιμότητα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, κυρίως Τρίκαλα, Μετέωρα, είναι χαμηλότερη φέτος σε σχέση με πέρυσι, ίσως 20% πιο κάτω, τόνισε ο κ. Φαμίσης.

Το 90% περίπου των επισκεπτών είναι αλλοδαποί και αρκετοί είναι Ασιάτες από την Νότιο Κορέα, την Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία αλλά και άλλες ηπείρους, π.χ. ΗΠΑ, και ασφαλώς Δυτικοευρωπαίους όπως Γερμανούς και Γάλλους.

Την περιοχή επισκέπτονται επίσης φοιτητές από κολέγια της Ιταλίας που αποβιβάζονται στην Ηγουμενίτσα και κατευθύνονται στην Αθήνα.
Ειδικότερα, οι Ιάπωνες έρχονται στην Ευρώπη για 14 ή 21 μέρες και επισκέπτονται διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, η παραμονή συνήθως περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη, τους Δελφούς και τα Μετέωρα.

Το 10 % περίπου είναι ‘Ελληνες επισκέπτες που έρχονται για «μεγάλα τριήμερα» και γιορτές, π.χ. Πάσχα. Αρκετοί μάλιστα ομογενείς επισκέπτονται τα Μετέωρα για γάμο κ.τ.λ.

Στα Μετέωρα με τις 6 μονές υπάρχουν 35 ξενοδοχεία και αρκετά καταλύματα, π.χ. ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανέφερε, προσθέτοντας ότι χτιζόταν ένα κατάλυμα τον χρόνο ακόμα και την περίοδο της κρίσης λόγω του αυξημένου τουρισμού.

Κάπου 1500 κλίνες εκτιμάται πως είναι διαθέσιμες στη πόλη των Τρικάλων, 1000 στον ορεινό όγκο και 5000 κλίνες στην Καλαμπάκα η οποία έχει πληθυσμό 12.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη των Τρικάλων έχει βραβευθεί ως «έξυπνη πόλη» και είχε γίνει αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος η κυκλοφορία λεωφορείου χωρίς οδηγό.

Η πόλη φιλοξενεί τον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα που λειτουργεί τα 7 τελευταία χρόνια και δέχεται 1 εκατ. επισκέπτες.

Ο κ. Φαμίσης αναφέρθηκε επίσης στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, στο Βαρούσι (την παλιά πόλη των Τρικάλων), το κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και άλλα.

Οσον αφορά την διαμονή σε δίκλινο, αυτή κοστίζει από 60 έως 100 ευρώ την βραδιά σε 3στερα και 4στερα ξενοδοχεία, από 80 έως 120 ευρώ σε ξενοδοχείο μπουτίκ και 55-60 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια σύμφωνα με τον ίδιο που πρόσθεσε πως το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb) έχει κάνει και στα Τρίκαλα αισθητή την εμφάνισή του".

ert.gr