Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πλατεία Ρήγα Φεραίου η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων (μέλους της ΕΕΔΥΕ) που ήταν αφιερωμένη στο προσφυγικό.
Εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων που διοργάνωσε ως μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη έκθεση των έργων ζωγραφικής που ήταν εμπνευσμένα από το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ “Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας εκτός αν βρίσκεται στο στόμα ενός καρχαρία”. Η Σάιρ που γεννήθηκε στην Κένυα και μεγάλωσε στη Βρετανία έχει αποσπάσει το βραβείο Αφρικανικής ποίησης από το Πανεπιστήμιο Brunel (2013) και στο ποίημά της δίνει με λιτό λόγο και συνάμα διεισδυτικό πνεύμα το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες περισσότερο βέβαια τα μικρά παιδιά στην πορεία τους για αναζήτηση μιας καινούργιας πατρίδας.
Η ΕΕΔΥΕ πιστεύει ακράδαντα πως οι μαθητές με τη συμμετοχή τους έχουν μια σημαντική συμβολή στον αγώνα για την Ειρήνη και τη Ζωή και μια έμπρακτη έκφραση της Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και τα παιδιά πράγματι με τη σειρά τους έκαναν δική τους υπόθεση την εκδήλωση, παρουσιάζοντας στην έκθεση μικρά αριστουργήματα -ατομικά αλλά και ομαδικά- που επιβεβαιώνουν τόσο τη συστηματική δουλειά από πλευράς δασκάλων – νηπιαγωγών όσο και το ταλέντο τους έτσι ώστε η εκδήλωση να αποτελέσει το έναυσμα για να καλλιεργηθεί περισσότερο.
Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μάη όλα ήταν έτοιμα στην ιστορική πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, οι ζωγραφιές των παιδιών είχαν ζώσει έναν τεράστιο χώρο, μουσικές και τραγούδια πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα ενώ πολλά τραπεζάκια ήταν στημένα με χρώματα και μαρκαδόρους δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά που ήθελαν να ζωγραφίζουν ή να αυτοσχεδιάσουν. Την παράσταση έκλεψαν οι μικροί μαθητές κυρίως του νηπιαγωγείου που περίμεναν καρτερικά τη Ρένα και τη Μυρτώ να  ζωγραφίσουν τα προσωπάκια τους με αποτέλεσμα αυτό να συνεχιστεί και μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα της Σάιρ που ερμήνευσαν άψογα ο Λευτέρης και η Δήμητρα δίνοντας έτσι και το πνεύμα που διακατέχει τους άλλους ανθρώπους, αυτούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δική τους πατρίδα για να βιώσουν τους χειρότερους εφιάλτες όπως ακριβώς μόνο ένα προσφυγόπουλο είναι σε θέση να μιλήσει.
Ακολούθησε η παρουσίαση χορών Χιπ Χοπ από το Κέντρο Χορού “Η Τρίκκη” σε διδασκαλία της κ. Μαρίας Ίτσιου, ενώ χορευτικές φιγούρες εκτέλεσε με μοναδική ακρίβεια ο νεαρός Παύλος Γαλάνης. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης από το ίδιο Κέντρο Χορού παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί σε διδασκαλία της κ. Έφης Ζελασιάδου και του κ. Βασίλη Γαλάνη.
Μετά το τέλος του προγράμματος μοιράστηκαν τα αναμνηστικά διπλώματα της ΕΕΔΥΕ στα παιδιά που συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής ενώ ανάρπαστα έγιναν τα παγωτίνια από όλα τα παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.