Συνεχίζεται η διαρροή μαθητικού δυναμικού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με 175 λιγότερα παιδιά να φοιτούν στην Α’ τάξη του Δημοτικού κατά την φετινή χρονιά, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η εικόνα στα Νηπιαγωγεία “σώζεται“ κυριολεκτικά λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και της εγγραφής των προνηπίων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων Γιώργος Κωνσταντάκος, επαναβεβαίωσε την συνεχή μείωση του αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια, κάτι που επαληθεύεται και από τα στατιστικά στοιχεία, με 911 μαθητές να εγγράφονται φέτος στην Α’ τάξη του Δημοτικού, έναντι 1.076 μαθητών την σχολική χρονιά 2017-2018.

Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, με 1.579 παιδιά κατά την φετινή χρονιά, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 1.540, δηλαδή 39 παιδιά περισσότερα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο δεν σημαίνει αύξηση των παιδιών της νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας, αφού αιτιολογείται αποκλειστικά και μόνο λόγω του συστήματος δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, “χάνοντας” στην ουσία τα προνήπια, οι παιδικοί σταθμοί, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάκος. Αυτό φαίνεται και από την εγγραφή των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, με 624 παιδιά τη χρονιά 2017-2018 και 582 παιδιά τη χρονιά 2018-2019.

Σε ό,τι αφορά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισήμανε ότι τα βιβλία δίνονται χωρίς προβλήματα, οι σχολικές μονάδες έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση κάποια ελάχιστα λειτουργικά κενά ειδικοτήτων Φυσικής Αγωγής και Αγγλικής γλώσσας, ενώ με πολύ καλή προετοιμασία και οργάνωση θα λειτουργήσουν φέτος τα Τμήματα Ένταξης καθώς και 5 Τάξεις Υποδοχής (Ζώνες Υποχρεωτικής Προτεραιότητας), τρεις για μαθητές οικογενειών Ρομά και δύο για μαθητές οικογενειών προσφύγων.

ert.gr