Το Θέατρο Επίκεντρο συνεχίζει για τρεις τελευταίες παραστάσεις το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς «Γυάλινος κόσμος», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νανάκη, τη Δευτέρα 9, την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων στις 9:15 μ.μ.
Με αμείωτο ενδιαφέρον το κοινό της πόλης των Τρικάλων παρακολούθησε την πρεμιέρα του έργου, που δόθηκε την Κυριακή 1 Απριλίου, καθώς και τις παραστάσεις που ακολούθησαν.
Το θέατρο Επίκεντρο ευχαριστεί το Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου για την ενεργή στήριξή του.
Λίγα λόγια για το έργο
Βρισκόμαστε στην Αμερική του ’30. Η Μεγάλη Ύφεση έχει ήδη καταστρέψει το αμερικάνικο όνειρο. Μέσα από τις αναμνήσεις του Τομ, στο έργο εξιστορείται η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, που την απαρτίζουν ο ίδιος, η μητέρα του Αμάντα και η αδελφή του Λάουρα. Ο πατέρας τούς έχει εγκαταλείψει για χρόνια κι εκείνοι ζουν σ’ ένα δικό τους «γυάλινο κόσμο». Η μητέρα έχει έμμονη ιδέα με τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στο Νότο, ωστόσο τώρα δείχνει την εικόνα της «ξεπεσμένης καλλονής». Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για το γιο της, θεωρεί ότι είναι ένας εγωιστής ονειροπόλος, ο οποίος είναι ανεύθυνος και καταφεύγει στο αλκοόλ, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικογένεια. Ο ίδιος ονειρεύεται να φύγει και αυτός, όπως ο πατέρας του. Η Λάουρα είναι μια εύθραυστη παρουσία, ανάπηρη στο πόδι, φοβάται τον έξω κόσμο και προτιμά τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια και τη συλλογή παλιών δίσκων γραμμοφώνου του πατέρα της. Κάποια στιγμή, όλη η οικογένεια στρέφει την ελπίδα της σε ένα τέταρτο πρόσωπο, τον Τζιμ, έναν επισκέπτη από τον έξω κόσμο, με τον οποίο η Λάουρα έχει ένα σύντομο φλερτ…
Κριτικές για την παράσταση
Ενδεικτικά, γράφει ο Αγαθοκλής Αζέλης: «…Εκτιμούμε ότι ο πολυδιάστατος Τομ του Βασίλη Νανάκη (στις δύο ηλικιακές του εκδοχές), η παλαίουσα με την παλίρροια των αναμνήσεων και την άμπωτη των βιοτικών αναγκών μιας αδήριτης πραγματικότητας Αμάντα της Αντονέλλας Χήρα, η έγκλειστη σαν στρείδι στον κόσμο της Λάουρα της Λίνας Μαργώνη, η καλοσυνάτη υποστηρικτική μορφή του Τζιμ του Άγγελου Αντωνίου, κοιτάζουν στα μάτια όλες τις μέχρι τώρα παραστάσεις που έχουμε υπόψη και θα περιμένουν καιρό πολύ μια πειστική αντιπρόταση.»
Επιπλέον, η Ρόρη Μάτη γράφει «…Με σημασία στη λεπτομέρεια αλλά χωρίς πλατιασμούς, ο Νανάκης τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στη διασκευή του κειμένου, καταφέρνει να εκμαιεύσει από τους ηθοποιούς του, όλη την αντιφατικότητα των χαρακτήρων τόσο μέσα από τις ερμηνείες αλλά και μέσα από την εξαιρετική κίνηση και το στήσιμό τους στη θεατρική σκηνή… Σημαντικότατη και η μουσική σύνθεση του Ανδρέα Τσέγα για την παράσταση, όπως και τα σκηνικά και κουστούμια της Εβελίνας Δασκαλοπούλου.»
Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Βασίλης Νανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανδρέας Τσέγας
Παίζουν: Αντονέλλα Χήρα, Λίνα Μαργώνη, Άγγελος Αντωνίου, Βασίλης Νανάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Εβελίνα Δασκαλοπούλου
Φωτογραφία: Στέφανος Γώγος
Παραγωγή: Θέατρο Επίκεντρο
Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Άνεργοι- φοιτητές: 7 ευρώ
Πρόγραμμα Παραστάσεων: Δευτέρα 9 Απριλίου, Τρίτη 10 Απριλίου και Τετάρτη 11 Απριλίου.
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων
Ώρα: 9.15 μ.μ.