Μια ταινία για την ενηλικίωση, με το μάτι ενός εφήβου, αλλά προσφερόμενη για ενήλικες, είναι η επόμενη της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. η άνοιξη έρχεται με μια ταινία που μας θυμίζει την  ενηλικίωση, τη σχέση με τη μητέρα, την εφηβεία και όλα όσα με έξοχο τρόπο στήνει κινηματογραφικά ένας 19χρονος σκηνοθέτης! Το «Σκότωσα τη μητέρα μου» την ερχόμενη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 είναι η ταινία που μας κάνει να σκεφτόμαστε την πιο ιερή ίσως σχέση στη ζωή μας.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Υμπέρ Μινέλ, ένας θρασύς 17χρονος, νιώθει έντονη απέχθεια για τη μητέρα του. Την κρίνει με περιφρόνηση, βλέπει μόνο τα παλιομοδίτικα μπλουζάκια της, την κιτς διακόσμησή της και τα αηδιαστικά ψίχουλα που κολλάνε γύρω απ’ το φλύαρό της στόμα. Πίσω απ’ αυτά τα εκνευριστικά χαρακτηριστικά, βρίσκονται οι βαθιά ριζωμένοι μηχανισμοί που η ίδια η μητέρα του έχει με τόση ζέση καλλιεργήσει – η χειριστικότητα και η ενοχή. Ο Υμπέρ, μπερδεμένος και διχασμένος απ’ αυτή τη σχέση αγάπης-μίσους που τον κατατρέχει κάθε μέρα και πιο πολύ, “μπαινοβγαίνει” στην εφηβεία που άλλοτε τη ζει ως περιθωριακός κι άλλοτε ως κοινός νέος, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία, το άνοιγμα σε νέες φιλίες, τον εξοστρακισμό και το σεξ. Την ίδια ώρα, τον “κατατρώει“ η περιφρόνηση γι’ αυτή τη γυναίκα που κάποτε –άγνωστο πώς– την αγάπησε.
ΚΡΙΤΙΚΗ
 Πρωτοποριακή σκηνοθετικά και σεναριακά, άψογη στιλιστικά και δυνατή ερμηνευτικά. Ο 19χρονος Xavier Dolan, περιγράφει μια αξέχαστη ιστορία για τη σχέση αγάπης/μίσους ανάμεσα σε έναν γιό και τη μητέρα του. Ταινία κοινωνική βαθύτερα με περιεκτικό σενάριο και δύσκολες ερμηνείες σε δύσκολους και επιπλέον σε ταμπού ρόλους. Προπάντων ρόλους εφήβων και μάλιστα προβληματισμένων, όχι με την πολιτική, μα με την προσωπική τους ελευθερία. Ελευθερία να αγαπάνε - ακόμη κι αν μες στο μυαλό τους έχουν σκοτώσει την αγάπη
Η φωτογραφία κάποιες φορές μας ταξιδεύει σε παραμυθένιες εκστάσεις. Η μουσική λιτή χωρίς να συνεπαίρνει μαγεύει την εικόνα, την κίνηση και προπαντός την ανάγκη του θεατή να απολαμβάνει απερίσπαστος την μέθεξη με τις ιδέες και τα σύμβολα του έργου.  Ο νεαρός ηθοποιός Xavier Dolan στον κεντρικό ρόλο του Hubert Minel ζει κυριολεκτικά μέσα και από τον ρόλο του την ίδια; τη ζωή του. Η μητέρα του Chantale, με την Anne Dorval, ισορροπώντας μεταξύ αγάπης πόνου και μίσους και φόβων ενσαρκώνει την Μάνα, που όλοι μας στο τέλος κατανοούμε και αγαπάμε! Όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί νέοι και μεγαλύτεροι πολύ καλοί μέχρι κι ονειρικά υπέροχοι.
Βραβεία
•    Επίσημη υποβολή του Καναδά για τα Oscar 2010 Καλύτερης Ξένης Ταινίας
•    Βραβείο Art Cinema CICAE Φεστιβαλ Καννών 2009
•    Βραβείο Regards Jeunes Φεστιβάλ Καννών 2009
•    Βραβείο SACD Φεστιβάλ Καννών 2009
•    Βραβείο Golden Puffin - Reykjavik IFF 2009
•    Βραβείο Καλύτερης Καναδικής Ταινίας Φεστιβάλ Βανκούβερ
Info
ΤΙΤΛΟΣ: Σκότωσα τη μητέρα μου (J' ai tue ma mere)
Πρωταγωνιστούν: Anne Dorval, Xavier Dolan, Francois Arnaud, Suzanne Clement 
Σκηνοθεσία:  Xavier Dolan
Σενάριο: Xavier Dolan
Ετος: 2009
Χώρα: ΚΑΝΑΔΑΣ
Γλώσσα: ΓΑΛΛΙΚΑ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ
Είδος ταινίας: ΣΑΤΙΡΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΚΩΜΩΔΙΑ, ΔΡΑΜΑ
Τοποθεσίες Γυρισμάτων: Μόντρεαλ, Κεμπέκ
Διάρκεια: 96'