Μια μικρή παράταση …λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών παίρνει το θερινό σινεμά της ΚΝΕ. Η σειρά προβολών θα ολοκληρωθεί με  την ταινία “Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας” (American History X) , που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Αυγούστου , στις 9:30μμ  στο γνωστό σημείο, στο θεατράκι στο Ληθαίο, όπισθεν μουσείου Τσιτσάνη.
Η ταινία (σε σκηνοθεσία Tony Kaye και σενάριο David McKenna) πρόκειται για ένα σύγχρονο δράμα με πολιτικές πτυχές. Ακολουθεί τον νεαρό Derek (Edward Norton), ένα φανατικό μέλος συμμορίας νεοναζί στο Los Angeles. Μέσα από την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας, ο Derek καταλήγει στην φυλακή όπου μια σειρά βιώματα τον κάνουν να απομυθοποιήσει τον ναζισμό.Μετά την αποφυλάκισή του όμως, διαπιστώνει πως ο μικρός του αδερφός έχει προσχωρήσει στην ίδια συμμορία και τώρα ο Derek θα προσπαθήσει να τον απεγκλωβίσει.
Ο σκηνοθέτης δίνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο το πως το δηλητήριο του ναζισμού μπορεί να διαβρώσει οποιαδήποτε συνείδηση οδηγώντας στις πιο απεχθείς πράξεις και τονίζει την ανάγκη απεμπλοκής και αποστασιοποίησης από την συγκεκριμένη ιδεολογία.

Η ταινία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και στην χώρα μας, καθώς πάνω της “φωτογραφίζεται” μεταξύ άλλων και η δράση της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Να σημειωθεί πως ο Edward Norton απέσπασε πολλαπλά βραβεία για την εξαιρετική ερμηνεία του στον ρόλο του Derek.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η ΚΝΕ απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στους νέους αλλά και ολόκληρο το λαό της πόλης και επιδιώκει να δημιουργήσει μία ανάσα χαράς και πολιτισμού, να δώσει μια ευκαιρία ψυχαγωγίας, σε μία περίοδο που η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου έχει συνέπειες της σε όλες τις πτυχές της ζωής των νέων και του λαού γενικότερα.

Είναι η ίδια πολιτική που απαγορεύει ουσιαστικά στις λαϊκές οικογένειες τις καλοκαιρινές διακοπές, που τους στερεί την πρόσβαση στον πολιτισμό, στην ποιοτική ψυχαγωγία γι’ αυτούς και τα παιδιά τους αφού την μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα.