Ο «Φάκελος Γκαλίντεζ», μια ταινία στα όρια της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας, ξαναφέρνει το πολιτικό θρίλερ στην αίθουσα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, η προβολή μας μεταφέρει σε μυστήρια και συνομωσίες, σε σενάρια και κυνηγητά, σε πολιτικές δράσεις – αποδράσεις – διαδράσεις.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Τo 1988 μια Αμερικανίδα φοιτήτρια ξεκινά έρευνα για το διδακτορικό της σχετικά με την περίπτωση του Γκαλίντεζ, ενός Βάσκου αυτονομιστή, ο οποίος ζούσε εξόριστος στη Δομινικανή Δημοκρατία και το 1956 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Την έρευνά της προσπαθεί να παρεμποδίσει με κάθε μέσο ένα παλαίμαχο στέλεχος της C.I.A.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Μισόν αιώνα μετά την εξαφάνιση του Jesus de Galindez  (έγινε το 1956) και η υπόθεση παραμένει «σκοτεινή». Ο Γκαλίντεζ νομικός, πανεπιστημιακός, μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο ζούσε εξόριστος στη Δομινικανή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ. Τόσο η ζωή του, όσο και ο θάνατός του καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Αποκήρυξε τα κομμουνιστικά του πιστεύω, με αντάλλαγμα την πανεπιστημιακή του καριέρα; Ηταν πράκτορας της CIA και του FBI; ΄Η ακριβώς γιατί δε δέχτηκε να κάνει τίποτα από τα παραπάνω, θανατώθηκε και το πτώμα του εξαφανίστηκε (ποτέ δεν βρέθηκε);
Η ταινία προσπαθεί να ανοίξει τον φάκελό του. Και το κάνει με μεγάλη σοβαρότητα. Μακριά από εντυπωσιασμούς. Οι δημιουργοί της δείχνουν να θέλουν ειλικρινά να συνεισφέρουν και αυτοί στην προσπάθεια να χυθεί φως και να γίνει γνωστή η αλήθεια. Ολα, σκηνοθεσία, φωτογραφία, υποκριτική, μουσική, μοντάζ, τα διακρίνει μια μοναδική συνέπεια. Δεν υπάρχουν υπερβολές. Εχεις την αίσθηση ότι συμμετέχεις και εσύ στο άνοιγμα του φακέλου. Και κάθε σελίδα που γυρίζεις είναι μια έκπληξη. Μια καινούρια εμπειρία.
  Tips
To πολιτικό αυτό θρίλερ είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «Γκαλίντεζ» του Μανουέλ Βάσκεζ Μονταλμπάν, δημιουργού της σειράς περιπετειών με πρωταγωνιστή τον ιδιόμορφο ιδιωτικό ντεντέκτιβ Pepe Carvalho.
Info
•    Τίτλος: Φάκελος Γκαλίντεζ (El Misterio Galindez)
•    Σκηνοθεσία:  Γκεράρντο Χερέρο
•    Σενάριο: Άνχελες Γκονζάλες & Λούις Μαρίας
•    Πρωταγωνιστούν: Σάφρον Μπάροουζ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Έντουαρντ Φερνάντεζ, Γκιγιέρμο Τολέδο, Ρεϊνάλντο Μιραβάγιες
•    Χώρα: Ισπανίας -Αγγλία - Ιταλία - Πορτογαλία – Κούβα - Γαλλία
•    Γλώσσα: Ισπανικά, Αγγλικά
•    Έτος: 2003
•    Διάρκεια: 115 λεπτά
Πηγή athinorama.gr, rizospastis.gr, cine.gr
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.