Με μια ταινία που εστιάζει στις γυναικείες σχέσεις και στα όρια που οι ίδιες θέτουν στη σύγχρονη κοινωνία, υπό το πρίσμα διαφορετικών κόσμων, προβάλλει την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Το «Μια γυναίκα μόνο ξέρει» προφανώς εμπνευσμένο στην ελληνική μετάφραση από το γνωστό λαϊκό τραγούδι(και με μνήμη Μπομπ Ντύλαν στον αγγλικό τίτλο) αποτελεί μια νέα ματιά ενός Αραβα σκηνοθέτη στην αμερικανική κοινωνία και τα δεδομένα της.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Μέριλιν, μια εργάτρια που λατρεύει το χορό της κοιλιάς, βρίσκει τον άνεργο άντρα της να την απατά με μια άλλη γυναίκα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η Μόνα, μια μετανάστρια από την Αφρική, αντιμετωπίζει τη φρικτή καταπίεση της πεθεράς της χωρίς καμία συμπαράσταση από τον αμέτοχο σύζυγό της. Για να γλιτώσει τις κατηγορίες για ένα φόνο που ουδέποτε διέπραξε, αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι της. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι από το Σικάγο προς τη Σάντα Φε γεμάτο παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις που θα τις φέρουν πιο κοντά.
ΚΡΙΤΙΚΗ
H νέα ταινία του σκηνοθέτη Rachid Bouchareb (υποψήφιου για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα «Outside the Law», αλλά και του πολυσυζητημένου «London River») με τίτλο «Just Like A Woman».
Στο cast η επάνοδος της Sienna Miller, που συμπρωταγωνιστεί με την ανεπανάληπτη ανερχόμενη σταρ Golshifteh Farahani (Γκολσιφτέχ Φαραχανί - «Η Πέτρα της Υπομονής», «Τι απέγινε η Έλι...», «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα»).
Ο χορός της κοιλιάς είναι ένα πρωτότυπο, ευχάριστο θέμα, ευδιάκριτα ανατολίτικο, πιασάρικο κι εξωτικά θελκτικό, αν και λίγο παλιωμένο για τους Δυτικούς, και ο Μπουσαρέμπ το θέτει σωστά σε μια περιθωριακή μορφή, δίνοντας στις κοπέλες που πρωταγωνιστούν το απαραίτητο όνειρο για να το κυνηγήσουν- η Μόνα αγαπάει το belly dance από κοριτσάκι και η Μέριλιν το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο διαφυγής. Αν και υπάρχουν σκηνές στερεοτυπικές, η ταινία διαθέτει τη φρεσκάδα μιας ματιάς ενός μη Αμερικάνου στον κόσμο των ΗΠΑ και ενός διαφορετικού ονείρου. Με στοιχεία καταγραφής στιγμών μιας διαφορετικής Αμερικής, η ταινία προχωρά αναπόφευκτα σε συνειρμούς με το ιστορικό Θέλμα και Λουίζ, αλλά δίνει διαφορετικές λύσεις και προβάλλει διαφορετικά πρότυπα.
Info
Τίτλος: Μια Γυναίκα Μόνο Ξέρει (Just Like a Woman)
Σκηνοθεσία: Ρασίντ Μπουσαρέμπ
Σενάριο: Joelle Touma, Marion Doussot
Πρωταγωνιστούν: Σιένα Μίλερ, Γκολσιφτέ Φαραχανί, Ρόσντι Ζεμ, Μπαχάρ Σουμέκ
Ετος: 2012   
Χώρα παραγωγής: Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΓΑλλία
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 87'
Πηγή: athinorama.gr, lifo.gr
 ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.