Μια χαριτωμένη κομεντί για την απόδραση από την ωριμότητα, προβάλλει την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Είναι η πιο «φρέσκια ταινία του φετινού προγράμματος, καθώς μόλις τον περασμένο Μάιο κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Αθήνας. Και αφορά στην παιδική διάθεση που καταπιέζονται να μη δείξουν οι ενήλικες άνω των 40, με τη μελαγχολία και τα συναισθήματα να κυριαρχούν.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο πενηντάρης Michel είναι γραφίστας και παθιασμένος με τα αεροπλάνα. Είναι όλη μέρα κολλημένος μπροστά από έναν υπολογιστή ενώ στην πραγματικότητα θα ήθελε να ταξιδεύει αλλού. Μια μέρα κατά τη διάρκεια μια αναζήτησης στο ίντερνετ βρίσκει τυχαία φωτογραφίες με καγιάκ. Μαγεύεται αμέσως, καθώς μοιάζουν με άτρακτο αεροπλάνου, και αποφασίζει να αγοράσει ένα συναρμολογούμενο καγιάκ. Περνάει ώρες ολόκληρες με το σκελετό του καγιάκ, το οποίο όμως δεν αποφασίζει να ρίξει στο νερό. Μέχρι την στιγμή που η σύζυγος του θα τον ανακαλύψει και τον παροτρύνει να ξεκινήσει το ταξίδι του. Και τότε αρχίζουν όλα….
ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Μπρουνό Πονταλιντές γράφει, σκηνοθετεί και σε μια ταινία μικρή κι ανάλαφρη, αλλά καθόλου αφελή. Εκπληκτικός, στοχαστικός κωμικός ο ίδιος και περικυκλωμένος από ένα θαυμάσιο καστ σε μικρούς ρόλους και την πανέμορφη εξοχή της Βουργουνδίας, μοιάζει να νιώθει αυτά που θέλει να μοιραστεί.
Το φιλμ του, ο Πονταλιντές το χρωματίζει με μια πνευματώδη ελαφρότητα, μια οικεία (στους άνω των 35) μελαγχολία και πινελιές παραλόγου στο χιούμορ του. Μπορεί κατά στιγμές το καγιάκ να ξεστρατίζει σε φλυαρίες ή στη χαρακτηριστικά μπουρλέσκ γαλλική κωμωδία, όμως οι στιγμές του γέλιου, της αθωότητας και της απλής ποίησης αφήνουν την ίδια γεύση κινηματογραφικής απόδρασης στο φινάλε.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Η ταινία κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Το βραβείο αυτό αντιπροσωπεύει χρηματική και υλική υποστήριξη από το TV5 MONDE και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στην προώθηση της ταινίας κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.
Info
•    Τίτλος: Γλυκιά απόδραση (Comme un Avion)
•    Σκηνοθεσία: Μπρουνό Πονταλιντές
•    Σενάριο: Μπρουνό Πονταλιντές
•    Πρωταγωνιστούν: Μπρουνό Πονταλιντές, Ντενί Πονταλιντές, Σαντρίν Κιμπερλαίν, Ανιές Ζαουί
•    Ετος: 2016
•    Διάρκεια: 105 λεπτά
•    Γλώσσα: Γαλλικά
Πηγή: Athinoarama.gr, flix.gr, cinefreaks.gr
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.