Μια  ακόμα Πολιτιστική  εκδήλωση  αφιερωμένη  στον πρώτο Γιατρό της Αρχαιότητας τον «Ασκληπιό» πραγματοποιήθηκε στην Πιαλεία το Σάββατο 16 Ιουνίου, που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης, η Τοπική Κοινότητα Πιαλείας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιαλείας (ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΑΛΕΙΑΣ).
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτριος Παπαγιανόπουλος ο οποίος καλωσόρισε τους επίσημους και τον κόσμο, τονίζοντας την σημασία της εκδήλωσης των «ΑΣΚΛΗΠΙΕΊΩΝ) κάνοντας σύντομη ιστορική  αναδρομή στον Ασκληπιό.
Ο Ασκληπιός δραστηριοποιήθηκε  στην Πιαλεία τα Αρχαία χρόνια και με το ένα πόδι πατούσε στο «ΚΕΡΚΕΤΙΟ» στο Κόζιακα και στο Φαρμακοτριβείο παρασκευής βοτάνων  της Πιαλείας και το άλλο πόδι πατούσε στα Τρίκαλα στο Ασκληπιείο.
Ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα ο οποίος ανέφερε  τα εξής.
"Αυτή η συνεδριακή εκδήλωση Ασκληπιός και Πιαλεία δεν έχει μόνο στόχο την αναφορά στον Ασκληπιό και στο Φαρμακοτριβείο, αλλά και να αναδειχθεί η Πιαλεία τουριστικά και να  την επισκέπτεται πολύς κόσμος.
Θέλω να συγχαρώ τον Ορειβατικό Σύλλογο Πιαλείας  για τις δράσεις του ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια που βάδιζε ο Ασκληπιός, χαίρομαι επίσης που η Πιαλεία έχει ανθρώπους που προσπαθούν για την σύνδεση του χθες με το σήμερα μέσα από τις παραδόσεις μας."
Τελειώνοντας ο κ. Μαράβας τόνισε ότι "συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Τρκκαίων για την ανάδειξη του Ασκληπιού, αλλά και σαν Δήμος Πύλης προχωράμε σε δράσεις όπως  στην δημιουργία βοτανικού κήπου στο πάρκο του Ασκληπιού στην είσοδο του Χωριού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας."

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχαήλ Λάππα ο οποίος τόνισε ότι το όλο  Κόνσεπ του Ασκληπιού είναι ένα όραμα μεγάλο και έχει δυνατότητες  Τουριστικής  εκμετάλλευσης για την ανάδειξη της περιοχής .
Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Κων/νο Μαράβα ανέφερε ότι πρέπει να δουλέψουμε οι δύο Δήμοι Τρκκαίων και Πύλης  και θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΜΟΥΣΕΙΟΥ» κ. Χριστίνα Ζορμπά η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφερόμενη στην συνέχεια στον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο της Πιαλείας και στην ιστορική περιοχή του ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ , που υπήρχε το Φαρμακοτριβείο του Ασκληπιού που μαζί με τα αντίστοιχα της Πόρτας Παναγιάς και Φήκης  τροφοδοτούσαν το πρώτο τη Τάξη ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟ της ΤΡΙΚΚΗΣ.
Τελειώνοντας τόνισε η κ. Ζορμπά  ότι τα ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ πρέπει να γίνουν θεσμός στην Πιαλεία.
Ακολούθησαν οι  εισηγητές κ. Χρήστος Λύκας Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Τα αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά από τον Ασκληπιό και την σύγχρονη ιατρική.»
Και ο κ. Θωμάς Δασκάλου  Αρχιτέκτων με θέμα «Ασκληπιός ο ομφάλιος λώρος μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.»
Τέλος έγινε η άφιξη των Ασκληπιάδων ,απαγγελία ορφικού ύμνου  του Ασκληπιού, του ύμνου της Πιαλείας.
Παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νίκος Λεμονάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. Χρήστος Νάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τζιορτζιώτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθανάσιος Κωστάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Τρικκαίων κ, Μιχάλης Λάππας, ο Π.Σ. κ. Απόστολος Κολίτσας, ο Οικονομολόγος κ. Μικέλης Χατζηγάκης, ο Πρόεδρος του  Ορειβατικού Συλλόγου Πιαλείας κ. Γεώργιος  Καπέλος, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Καλαντζής, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Απόστολος Σπαθής και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου  Πιαλείας κ. Τάσος Βακουφτσής.