Το Νεραϊδοχώρι βρίσκεται στο όρος Κόζιακα, ανάμεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα, στον νομό Τρικάλων και σε υψόμετρο 1137 μέτρων.

Το χωριό απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το εντυπωσιακό Περτούλι και οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται μόλις στους 350. Η παλιά του ονομασία ήταν Βέτερνικ (απάνεμος) και από εδώ καταγόταν ο ήρωας της Eλληνικής Eπανάστασης Xριστόδουλος Xατζηπέτρος.

Ο κόσμος επισκέπτεται το Νεραϊδοχώρι το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι γεμίζοντας τα ξενοδοχεία και τους πανέμορφους ξενώνες.

Το χειμώνα το τοπίο είναι εντυπωσιακό καθώς το χωρίο ντύνεται στα λευκά και οι καμινάδες αχνίζουν από τα τζάκια απλώνοντας μια πάχη πάνω από το χωριό, με μυρωδιές ψημένου κάστανου να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα.

Ακόμα και καλοκαίρι να έρθετε μην ξεχάσετε να πάρετε χειμωνιάτικα ρούχα και ζακέτες γιατί το υψόμετρο είναι μεγάλο και η θερμοκρασία πέφτει.

Το πετρόκτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου

Οι παραδόσεις και οι θρύλοι

Σύμφωνα με τους θρύλους το όνομα άλλαξε από Βέτερνικ σε Νεραϊδοχώρι λόγω δύο όμορφων κοριτσιών της Μάρως και της Νεραϊδούλας. Η ομορφιά τους ήταν τόσο ξακουστή που δυο κλέφτες μπήκαν στο χωριό με σκοπό να τις κλέψουν.

Οι κοπέλες επειδή κατάλαβαν τι μοίρα τους έμελλε το έσκασαν πηγαίνοντας η μια στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου. Μάταια τις αναζητούσαν οι κλέφτες και μιας και δεν τις βρήκαν έφυγαν μακριά.

Δυστυχώς όμως οι κοπέλες δεν γύρισαν ποτέ πίσω και ο κόσμος υπέθεσε ότι χάθηκαν και πέθαναν στα βουνά.

Η προτομή του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου

Οι ντόπιοι μιλούσαν για σκιές που τριγυρνούσαν τις νύχτες με φεγγάρι και φωνές που παραμίλαγαν με παράπονο και λύπη τις πιο σκοτεινές. Για το λόγο αυτό τα βουνά ονομάστηκαν “Μαρόσα” και “Νεράιδα”.

Το Νεραϊδοχώρι και περισσότερο τα σπίτια που βρίσκονται στο άνω μέρος του χωριού έχουν θέα προς τις κορυφές Μαρόσα, Λουπάτα και Αυγό, γνωστές κορυφές στους φίλους της πεζοπορίας.

Φαγητό και διαμονή

Το φαγητό εδώ στο Νεραϊδοχώρι έχει πρωταγωνιστή το κυνήγι και τα ψητά σούβλας τα οποία αξίζει να τα δοκιμάσετε μιας και οι άνθρωποι εδώ είναι τεχνίτες στο είδος. Παραδοσιακές, χειροποίητες πίτες κλέβουν την παράσταση οι οποίες είναι γαστρονομικό must ειδικά τον χειμώνα.

Η διαμονή έχει πολλές και όμορφες επιλογές παραδοσιακών ξενώνων και ξενοδοχείων που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Τι πρέπει να επισκεφτείτε και τι να κάνετε

Επισκεφτείτε:

Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1763) στην πλατεία του χωριού

Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείτε από το 1972 στην θέση Τζιούκα

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και έχει φανταστική θέα

Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο οποίο οδηγεί μια όμορφη διαδρομή μέσα από σπίτια κοντά στο δάσος. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στην βρύση Καράιανη.

Το πετρόκτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου

Τι να κάνετε:

Πεζοπορία κατηφορίζοντας προς τον δασικό δρόμο στον Ασπροπόταμο στην θέση Σμίξη όπου θα βρείτε το πετρόκτιστο γεφύρρι του Χατζηπέτρου (1750) που ξεκινάει το μονοπάτι ”Βλαχόστρατα” σε μια μαγική διαδρομή.

Στο γεφύρι βρίσκεται ένα πυκνό ελατόδασος που περιμένει για εξερεύνηση οπότε μην διστάσετε.

Οι λάτρεις τις πεζοπορίας πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού Νεράιδα.

Σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου (9 χλμ. μακριά) ή τοξοβολία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες το καλοκαίρι.

Πεζοπορία στο καταφύγιο του Κόζιακα ”Χατζηπέτρος” όπου ξεκινάει μια όμορφη διαδρομή από το χιονοδρομικό

Για τους πιο γενναίους rafting κατεβαίνοντας τον Ασπροπόταμο.

travelstyle.gr