Το Παλαιομονάστηρο (Μπελέτσι) τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο παππούς του επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος μιλάει, σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικάλων, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη..

Στο Παλαιομονάστηρο τον καθηγητή, τον οποίο συνόδευε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, περίμεναν στην πλατεία του χωριού συγγενείς και φίλοι του παππού του και του πατέρα, ενώ οργανωμένη υποδοχή υπήρξε και από τον Δήμο Πύλης σε παραδοσιακό καφενείο του χωριού.

Εκεί τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Θ. Μπουτζιώλης, ο δημ. σύμβουλος κ. Ν. Τόλιας ο πρώην Δήμαρχος του πρώην Δήμου Γόμφων κ. Ν. Παλλαντζάς, συγγενείς και αρκετοί συγχωριανοί του.

Με τον χαρακτηρισμό “Συντοπίτη και Συνδημότη”, ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας, καλωσόρισε τον κ. Μπλέτσα, λέγοντας πως "είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η εδώ επίσκεψή του και πως αυτή η γνωριμία θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας πολύ καλής συνεργασίας, καθώς οι γνώσεις του μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αρκετά ζητήματα που η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη".

Ο κ. Μπλέτσας από την πλευρά του, ευχαριστώντας ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την γενέτειρα των προγόνων του, κάτι που του δίνει ιδιαίτερη χαρά, καθώς είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να ξέρει πού πάει, πρέπει να ξέρει από πού έρχεται. Αναφέρθηκε επίσης με αρκετά κολακευτικά λόγια στα πεπραγμένα της τωρινής δημ. Αρχής του Δ. Τρικκαίων, σε θέματα πρωτοποριακά, που καθιστούν τα Τρίκαλα μια σύγχρονη πόλη και την κάνουν γνωστή όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά & ανά τον κόσμο.

Ο κ. Παπαστεργίου, αφού ευχαρίστησε την δημ. Αρχή και τους κατοίκους για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, αναφέρθηκε στο πολύ παραγωγικό και σημαντικό έργο του κ. Μπλέτσα, καθώς και στους παράγοντες που συνετέλεσαν στο να καταστεί δυνατή η επίσκεψη του κ. Μπλέτσα στο Παλαιομονάστηρο εφικτή.

Στον κ. Μπλέτσα ως ενθύμιο τής επίσκεψής του, αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες εκ μέρες του Δ. Πύλης & του προέδρου της Τ.Κ. Παλ/ήρου & των συγχωριανών του. Επίσης από τον κ. Απ. Μπλέτσα, μακρινό του συγγενή, του δωρήθηκε ένα μικρό άλμπουμ με φωτογραφικό υλικό από οικογενειακές στιγμές παρελθόντων ετών, καθώς & ένα βιβλίο με την ιστορία & τη λαογραφία του Παλαιομοναστήρου.

Κατόπιν ο κ. Μπλέτσας επισκέφθηκε τον χώρο, όπου παλιότερα υπήρχε η οικία του παππού του, ενώ περιηγήθηκε στο ψηλότερο σημείο της πλατείας, απ’ όπου μπορεί να δει κάποιος από ψηλά το μεγαλύτερο μέρος του χωριού.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ

Εν τω μεταξύ στην σημερινή εκδήλωση στα Τρίκαλα αναφέρεται ο ίδιος ο καθηγητής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Θα μιλήσω για μία από τις βασικές συνιστώσες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την τεχνητή νοημοσύνη. Τι πραγματικά σημαίνει ο όρος σήμερα, πώς φτάσαμε εδώ, ποιές είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την (όχι και τόσο) επιστημονική φαντασία». Αυτά αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση από τη γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ, και θα βρεθεί στα Τρίκαλα, γενέτειρα του παππού του, για μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπλέτσας θα βρίσκεται σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου σε εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Τρικκαίων.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας «Ένα Λάπτοπ Ανά Παιδί» (OLPC) όπου και είχε κεντρική συνεισφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοπόρου φορητού υπολογιστή «ΧΟ», καθώς και της συνδεσιμότητας του στο διαδίκτυο.

Έχει υλοποιήσει δίκτυα ευζωνικής πρόσβασης βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες δοκιμαστικές πλατφόρμες ADSL καθώς και ποικίλες ασύρματες τεχνολογίες. Ο κ. Μπλέτσας έχει πολυποίκιλη συμβουλευτική και επιχειρηματική εμπειρία παράλληλα με εκτεταμένη κοινωφελή δραστηριότητα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μιχάλη Μπλέτσα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Αποστόλη Ζώη:

Ποιο είναι το θέμα που θα παρουσιάσετε στα Τρίκαλα την Κυριακή;

Θα μιλήσω για μία από τις βασικές συνιστώσες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την τεχνητή νοημοσύνη. Τι πραγματικά σημαίνει ο όρος σήμερα, πώς φτάσαμε εδώ, ποιές είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την (όχι και τόσο) επιστημονική φαντασία.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επενδύσει στην έρευνα;

 Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην επενδύσει στην έρευνα αν θέλει να παραμείνει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη στον κόσμο. Χρειαζόμαστε μια οικονομία που να παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, κάτι που μόνο η καινοτομία μπορεί να εξασφαλίσει. Καινοτομία χωρίς έρευνα δεν υφίσταται.

 Όλοι μιλάνε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ποιες κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να πάρουν άμεσα σάρκα και οστά;

Ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο πολυ-πυλωνικό ασφαλιστικό σύστημα, ένα πιο ρεαλιστικό φορολογικό σύστημα, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης, άμεση αντιστροφή όλων των πρόσφατων αντιμεταρρυθμίσεων στην παιδεία, προώθηση της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο και εστίαση του στις βασικές του δραστηριότητες.

Καινοτομία και πρωτογενής τομέας. Εκτιμάτε πως αποτελούν δύο δυνατά όπλα της χώρας μας να στηριχθεί για ένα καλύτερο αύριο;

Σίγουρα είναι όπλα στα οποία θα βασιστεί η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, αλλά όχι ιδιαίτερα δυνατά σήμερα. Αρκεί μόνο να δει κανείς την συμμετοχή της υψηλής τεχνολογίας στο ΑΕΠ ή να συγκρίνει την παραγωγικότητα ανά στρέμμα της Ελλάδας με αυτή του Ισραήλ για να συμπεράνει ότι και τα δύο έχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

 Μια μικρή αναφορά και στην οικογενειακή σχέση που έχετε με τα Τρίκαλα...

Ο παππούς μου Μιχάλης Μπλέτσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπελέτσι.