Το θέμα της αξιοποίησης του πρώην «Ξενία» Καλαμπάκας, όπως ήταν φυσικό, κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης κατέθεσε προς συζήτηση την πρόταση της δημοτικής Αρχής που είναι να μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες του Δήμου στο κτήριο του πρώην «Ξενία», και να λειτουργήσει ως νέο Δημαρχείο.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή χρηματοδοτείται 100% από το Πρόγραμμα Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας του ΕΣΠΑ, καθώς και ότι στον πρώην ξενοδοχείο θα δημιουργηθεί αίθουσα για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καφέ (που θα δημοπρατηθεί σε ιδιώτη για τη λειτουργία του) και ότι άλλο είναι δυνατό.
Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ο θαυμάσιος χώρος θα βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση των υπαλλήλων, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος θα εξοικονομήσει χρήματα από τα πολλά γραφεία που έχει νοικιάσει πέριξ του Δημαρχείου για διάφορες υπηρεσίες.
Η Αντιπολίτευση
Με την πρόταση του Δημάρχου δήλωσε ότι συμφωνεί ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, σημειώνοντας ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο λόγος που επί δημαρχίας του ζητήθηκε και παραχωρήθηκε το κτήριο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Ζαρόπουλος είπε ότι πρέπει να εξεταστεί αν θα επιτραπεί να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει, αφού το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων το έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο ως στοιχείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λεωνίδας Κεραμίδας είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου, ενώ η Πέρυ Χαρτοπούλου της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών» είχε σημειώσει νωρίτερα ότι μία διαβούλευση επί του θέματος θα ήταν πολύ χρήσιμη.
Να δοθεί στη δημοσιότητα η οικονομοτεχνική μελέτη που είχε κάνει προ διετίας η δημοτική Αρχή ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση για το Δήμο Καλαμπάκας» Βάιος Ζιάκας.
Δεύτερη πρόταση
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Τούλας κατέθεσε την πρόταση που είχε κάνει μέσω της εφημερίδας μας το 2014 και πρόσφατα μέσω της ιστοσελίδας μας ο συμπολίτης μας Λεωνίδας Στεργίου, για αξιοποίηση του πρώην «Ξενία» ως Περιβαλλοντικό Κέντρο.
Είπε αναλυτικά τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι το θέμα επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (ΧΕΝΙΑ) με απασχόλησε ιδιαίτερα. Κατέληξα όμως να συμφωνήσω με την πρόταση του κυρίου Στεργίου Λεωνίδα στην οποία προτείνει το εν λόγω κτίριο να μετατραπεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Π.Ε.)
Εκτός του ότι το κτίριο είναι διαμορφωμένο (δωμάτια, μαγειρείο,εστιατόρειο) οι λόγοι που κατέληξα να συνταχθώ με την Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι 1) οι τρείς (3) Ζώνες Ειδικής Προστασίας του NATURA 2000 οι οποίες βρίσκονται στον Δήμο Καλαμπάκας, 2)το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, 3) ο Πηνειός ποταμός, 4) το μοναδικό στην Ελλάδα σπήλαιο Θεόπετρας με το Κέντρο τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, 5) ταΐστρα για τους γύπες κοντά στην Βλαχάβα, 6) Κέντρο Ενημέρωσης Ασπροποτάμου, 7) Κέντρο Ενημέρωσης για την ορνιθοπανίδα, 8) Περίπτερο Ενμέρωσης Κορυδαλλού 9) Κέντρο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων 10) Γεωλογικό Μουσείο Καστρακίου.
Όλες οι παραπάνω Υποδομές όπως επίσης η αγάπη για το περιβάλλον και η προστασία αυτού μας ωθούν στο να κάνουμε την πόλη μας την Καλαμπάκα αφετηρία απ’ όπου μαθητές πρωτοβάθμιας έως και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων η συμπεριφορά ακόμα πλάθεται και διαμορφώνεται ή και άλλες ομάδες πληθυσμού να βιώσουν και να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα σε πανέμορφα δάση ,ποτάμια, πηγές και βραχώδη συμπλέγματα ώστε πλέον εμπειρικά να ξέρουν να προστατέψουν ένα δασικό οικοσύστημα, και να διαβιώσουν σ’ αυτό. Ίσως για κάποιους μαθητές μεγάλων πόλεων να είναι και η πρώτη φορά που περπατά σε δάσος και σε ανάγλυφα εδάφη.
Αυτοί οι μαθητές θα γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές και πρεσβευτές για την περιοχή μας διότι θα αγαπήσουν την φύση και το περιβάλλον της περιοχής μας και όταν μεγαλώσουν θα ξανάρθουν. Μέσα από αυτό ΚΕ.Π.Ε θα προωθήσουμε επίσης τον οικοτουρισμό.
Επειδή η εκπαίδευση θα γίνετε και στα γύρω χωριά θα αποκτήσουν και αυτά με τη σειρά τους ζωντάνια και πνοή μέσα από το χαμόγελο και το τραγούδι των μικρών επισκεπτών.
Μέσα απ’ όλη αυτή τη δομή οι επισκέπτες θα δρουν σε ομάδες. Οπότε θα μετουσιώσουμε την συλλογικότητα ώστε να ξεφύγουμε από μονομερής ενέργειες που προκαλούν μόνο την αδικία.
Σίγουρα θα υπάρχει και κάποιος προϋπολογισμός όπως και ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ανάγκες λειτουργίας του ΚΕ.Π.Ε. Κάποιοι επίσης θα χρειαστεί να εργαστούν ως μάγειρες , φροντιστές, καθαρίστριες κ.α. Άρα το ΚΕ.Π.Ε. θα δώσει και δουλειά σε κάποιους.
Καταλήγοντας βλέπουμε πόσο πολλά είναι τα οφέλη για την περιοχή μας και πόσο ευρύτερα θα διαχέονται. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα ασχοληθεί με το περιβάλλον και τη φύση από την οποία ζούμε και αναπνέουμε και θα διαμορφώσει συμπεριφορές μικρών παιδιών τα οποία είναι το μέλλον της Ελλάδας και του πλανήτη Γη.
Πρόταση ιδιώτη
Εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρόταση του Δημάρχου ήταν η πρόταση του επενδυτή Δημητρίου Κρίτσα. Είπε ότι η επενδυτική εταιρεία που εκπροσωπεί ζητά το πρώην «Ξενία», για να το μετατρέψει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, που θα αποκτήσει ξανά την αίγλη του παρελθόντος.
Είπε ότι θα είναι «έγκλημα» να γίνει οτιδήποτε άλλο το κτήριο αυτό, καθώς για τον σκοπό αυτό κτίστηκε με την εξαιρετική αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη.
Κατέθεσε την πρότασή του στο προεδρείο και είπε ότι αν επιλεχθεί, θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή του.
Σε λίγες ημέρες η οριστική απόφαση
Η απόφαση για την τύχη του πρώην «Ξενία» θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας που θα γίνει σύντομα.

tameteora.gr