Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς ήταν το μήνυμα που ακούστηκε την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση τιμής για τους 24 εκτελεσθέντες  Βασιλικιώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα στην θέση «Προφήτης Ηλίας» στην Καλαμπάκα πριν 72 χρόνια.
Ειδικότερα ο Δήμος Καλαμπάκας και οι κάτοικοι του χωριού με μια σεμνή τελετή τίμησαν και φέτος τους ηρωικούς συμπατριώτες οι οποίοι έπεσαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 από τα πυρά των Γερμανών κατακτητών γράφοντας ακόμη μια σελίδα δόξης στην τοπική ιστορία και της χώρας γενικότερα.
Μετά την λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού στο μνημείο των πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο π. Σωτήριο Χαρίση, ιερείς της περιοχής και ακολούθησε ομιλία σχετικά με το ιστορικό της εκτέλεσης των 24 Βασιλικιωτών από τον εφημέριο  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 μια γερμανική φάλαγγα δέχθηκε πυρά, όταν περνούσε έξω από τη Βασιλική.

Την επομένη το πρωί ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις κατάκλυσαν το χωριό και προέβησαν σε συλλήψεις. Στις 24 Σεπτεμβρίου ακολούθησε η εκτέλεσή τους.