«Όταν κανείς θέλει πραγματικά να νηστέψει πρέπει να το κάνει με όλες τις αισθήσεις του», τόνισε ο μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος, από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας, όπου προεξήρχε της υποδοχής της αμφιπρόσωπης εικόνας της Σταυρώσεως του Κυρίου, από την μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.
Ο κ. Θεόκλητος, παίρνοντας αφορμή από την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, υπογράμμισε πως «νηστεία δεν γίνεται μόνο στα φαγητά. Νηστεία γίνεται και στο νου και στη γλώσσα και στα μάτια και στα αυτιά, αλλά και σε όλες τις αισθήσεις μας», ενώ πρόσθεσε πως «όταν κανείς θέλει πραγματικά να νηστέψει και να λέγεται σωστός χριστιανός, πρέπει να το κάνει κανονικά, όπως το επιβάλει η ορθόδοξη πίστη μας».
Ο μητροπολίτης Σταγών, που προεξήρχε του πανηγυρικού εσπερινού, επισήμανε πως «ο Τίμιος Σταυρός είναι αυτός που δίνει δύναμη σε κάθε χριστιανό αλλά και κουράγιο. Ο Τίμιος Σταυρός είναι αυτός που συμβολίζει το πάθος. Συμβολίζει οποιαδήποτε δοκιμασία και αν περνάει ο άνθρωπος στον δύσκολο αγώνα του. Γνωρίζουμε, όμως, ότι μετά τον Σταυρό θα υπάρξει η Ανάσταση», ενώ κλείνοντας, ο κ. Θεόκλητος ευχήθηκε «ο Τίμιος Σταυρός να χαρίζει σε όλους δύναμη και φωτισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βυζαντινή εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου είναι του 14ου αιώνα και αποτελείται από δύο όψεις. Στη μία όψη υπάρχει η Σταύρωση του Χριστού, ενώ στην άλλη όψη υπάρχει η Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι δωρεά του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Καντακουζηνού.
Το ιερό αυτό κειμήλιο της ορθοδοξίας ανήκει στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, επειδή έχει κλαπεί από ιερόσυλους δυο φορές, αλλά ευτυχώς ξαναβρέθηκε χωρισμένη όμως σε δύο εικόνες, φυλάσσεται για λόγους ασφαλείας στην μονή Βαρλαάμ.
Τέλος να σημειωθεί ότι στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών που με ευλάβεια και κατάνυξη προσήλθαν για να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν την εικόνα της Σταυρώσεως.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)