Χοροστατούντος του μητροπολίτη Σταγών κ. Θεοκλήτου τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης η ακολουθία των Παθών μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.
Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν με περισσή ευλάβεια για να παρακολουθήσουν τα δώδεκα Ευαγγέλια και την περιφορά του Εσταυρωμένου, ώστε να βιώσουν και οι ίδιοι με τον τρόπο αυτό τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου, μέσα από τα τελετουργικά δρώμενα της κατανυκτικής αυτής ακολουθίας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευλάβεια πραγματοποιήθηκε εντός του ναού η λιτάνευση του Εσταυρωμένου και η τοποθέτησή του στο μέσο του ναού, καθώς ο κ. Θεόκλητος, εμφανώς συγκινημένος, έψαλλε αργά και κατανυκτικά το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι τὴν γην κρεμάσας».
Ο μητροπολίτης Σταγών, στην ομιλία του προς τους πιστούς, αναφέρθηκε στα Πάθη που πέρασε ο Χριστός για τον άνθρωπο λέγοντας πως «ο Χριστός πέρασε όλα αυτά για να μας διδάξει ότι πρέπει να είμαστε πιστοί σε αυτόν, όχι με τα λόγια αλλά με τα έργα. Σταυρώθηκε, απλώνοντας τα χέρια Του επάνω στον Σταυρό και χύνοντας το αίμα Του από αγάπη για εμάς τους ανθρώπους. Σταυρώθηκε για εμάς, για να δηλώνουμε μέσα στη ζωή μας ότι είμαστε χριστιανοί, γιατί αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας».

Ο κ. Θεόκλητος πρόσθεσε ακόμη ότι «όπως ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο αυτόν για να τον κρίνει, έτσι και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε κανέναν, αλλά έχουμε δικαίωμα μόνο να αγαπάμε».
Κλείνοντας, ο κ. Θεόκλητος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους καλή Ανάσταση και ο Εσταυρωμένος να χαρίζει αγάπη σε όλους τους ανθρώπους.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)