Mια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα «70 χρόνια λειτουργίας του Κρατικού Εργοστασίου Ξύλου Καλαμπάκας – Εκσυγχρονισμός – Προοπτικές» οργανώθηκε χθες στην Καλαμπάκα από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας και το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου- Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.
Η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας είναι η μοναδική που απέμεινε στη χώρα μας και για να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 340.000 ευρώ.
Επισημάνθηκε η ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις στον επαναπροσδιορισμό του συστήματος λειτουργίας της, το οποίο πρέπει να επανακαθοριστεί σε νέα βάση όπως:
• στελέχωση με μόνιμο προσωπικό
• αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων υποδομών
• επαναξιολόγηση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και σταθερή ροή των πιστώσεων για τη λειτουργία του
Αναφορικά με την αξιοποίησή της παρατηρήθηκε πως εναλλακτική πρόταση μέχρι τη δυνατότητα στελέχωσης της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου με μόνιμο προσωπικό, είναι αυτή της εφαρμογής του μέτρου της εργολαβίας, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πέραν αυτού κρίνεται απαραίτητο για την οικονομική ευρωστία της, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ποσοστού του συμβολικού τιμήματος διάθεσης σε 15-20% έναντι 5% που ισχύει σήμερα, προκειμένου να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της από τα έσοδα που θα προκύπτουν από κάθε είδους διαθέσεις ξυλοκατασκευών - λυομένων – οικημάτων από το αρμόδιο υπουργείο.