Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες-παρουσιάσεις του κ. Ηλιόπουλου, αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της KDK, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2016, στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.
Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ηλιόπουλος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η Ανθρώπινη Διασπορά, μια σύντομη ιστορία 150 χιλιάδων ετών». Κατά την ομιλία του παρουσίασε τις εξελίξεις σχετικά με τη γενετική μας καταγωγή, μίλησε για "χαμένους συγγενείς" σε απίθανα μέρη που δεν περιμέναμε, αλλά και για τις ανακαλύψεις των ανθρωπολόγων, που μας διαφώτισαν ακόμα περισσότερο, εκεί που υποθέταμε ότι τα γνωρίζαμε όλα.
Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση ενθουσιάστηκε με την ευρύτητα του επιστημονικού πεδίου που παρουσιάστηκε, την περιεκτικότητα της παρουσίασης, τη ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος, αλλά και τη μεταδοτικότητα και την επιστημονική κατάρτιση του ομιλητή.
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ανάμεσα στο βασίλειο του φόβου και τον ομιχλώδη ουρανό: Ένα οδοιπορικό στη χερσόνησο του Γιουκατάν, αναζητώντας τους Μάγιας στην ζούγκλα και σε υπόγειους ποταμούς», σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Κατά την ομιλία παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τα ταξίδια του ομιλητή στο Μεξικό και αναλύθηκε η ζωή και ο πολιτισμός των Μάγια, με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό από τις μικρότερες ηλικίες.


Στη συνέχεια, η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Μάγδα Βασιλείου και το προσωπικό, εξήγησαν στου μικρούς θεατές τους τρόπους που μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες τόσο στη βιβλιοθήκη, όσο και στο διαδίκτυο, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των ιστοσελίδων, ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι έγκυρες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον σχεδιασμό ιδεογραμμάτων των Μάγια, πάνω σε βότσαλα, από τα ίδια τα παιδιά.
Το απόγευμα της ίδια μέρας, στις 18:00, επαναλήφθηκε η συγκεκριμένη παρουσίαση, εμπλουτισμένη και προσαρμοσμένη, ώστε να απευθύνεται σε ενήλικες.
Για μία ακόμη φορά το κοινό ενθουσιάστηκε και τα σχόλια που ακολούθησαν ήταν εγκωμιαστικά.
Τόσο η συγκεκριμένη ομιλία, όσο και οι προηγούμενες, ολοκληρώθηκαν με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών μεταξύ των παρευρισκόμενων.