Η έννοια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι πολυδιάστατη και η θέσπιση της 18ης Απριλίου  ως «Παγκόσμια Ημέρα» δηλώνει την πολιτιστική κληρονομιά ως ένα σύνολο μνημείων, ομάδων, κτιρίων και τοποθεσιών που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία όσον αφορά την ιστορική σημασία, την τέχνη ή την επιστήμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο άρθρο της Unesco (1972) εισάγει την πολυπλοκότητα της έννοιας της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάση τις παγκόσμιες αξίες, προσεγγίζοντας έτσι το θέμα πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να γίνει κατανοητό και το στοιχείο της άυλης προσέγγισης.

Έτσι, ορίζεται και η έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως έκφραση της κουλτούρας της πολιτιστικής ταυτότητας μίας κοινωνίας η οποία αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και διαμορφώνεται από την ίδια την κοινωνία! 

Ως δήμος, έχοντας το προνόμιο να διαθέτουμε το ανοιχτό μουσείο των Μετεώρων, χαρακτηρισμένο ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, μας καθιστά υπεύθυνους ώστε να καταστούν οι άνθρωποι (δημότες και επισκέπτες) ενήμεροι για την αξία του.

Εν κατακλείδι, η διαμόρφωση και η καλλιέργεια των αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς καθίσταται πρωταρχική ανάγκη ώστε να διευκολύνει την αξιολόγηση και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τόσο ως δήμος Μετεώρων αλλά και ως Χώρα.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων

Θεόδωρος Γ. Αλέκος