Μπορεί η σχολική ποδιά να καταργήθηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Λευτέρη Βερυβάκη στις 6 Φεβρουαρίου του 1982, ωστόσο το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα διατηρεί στην έκθεσή του τόσο φωτογραφικό υλικό όσο και ποδιές μπλε σε ανάμνηση της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης.

Το Μουσείο αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι αφιερωμένο στο ελληνικό σχολείο, τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. Σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή τον μαθητή με την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, με τρόπο απλό, βιωματικό και διαδραστικό.

Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Μουσείου οι μαθητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως ποιοι ήταν οι μύθοι του Αισώπου, ποια η εξέλιξη των επαγγελμάτων  μέσα από τους σχολικούς χάρτες, ενώ έρχονται σε επαφή με τα παλιά παιχνίδια, κατανοώντας την αξία των χειροποίητων παιχνιδιών και την υιοθέτηση τους στα καθημερινά τους παιχνίδια.

Επίσης, στην παλιά σχολική αίθουσα οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλάκα και κονδύλι, πένα και μελάνι και να παρακολουθήσουν σχολικό κινηματογράφο.

Ακόμη, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν την εξέλιξη του ελληνικού σχολείου (νηπιαγωγείο, δημοτικό, σχολαρχείο-γυμνάσιο -λύκειο), όπως λειτούργησε από τα πρώτα χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους (1830) μέχρι σήμερα. Βιβλία , τετράδια, σχολικά αντικείμενα, παιχνίδια, παιδικά περιοδικά και μαθητικές ενδυμασίες.

Από το μουσείο δεν θα μπορούσε να λείπει η παλιά σχολική αίθουσα, που ξυπνά αναμνήσεις από τα μαθητικά και ανέμελα χρόνια.

Μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Έχει τη δυνατότητα να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας του Ν. Τρικάλων και σε απόσταση 20 μέτρων από την Κεντρική Πλατεία (Ρήγα Φεραίου) και 50 μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας.

Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες: 5,00€

Νέοι κάτω των 18 ετών: 4,00€

Φοιτητές/Σπουδαστές: 4,00€

Ομαδικές επισκέψεις: 4,00€

Σχολικές επισκέψεις: 3,00€ ( περιλαμβάνονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα- δράσεις και η ξενάγηση)

Συνοδοί (εκπαιδευτικοί-ξεναγοί): Δωρεάν

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

Διεύθυνση: Χατζηπέτρου & Μ. Αλεξάνδρου, Τ.Κ. 42200, Καλαμπάκα

Τηλέφωνο: +30 24320 75219

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email): info@bookmuseum.gr

Ιστότοπος: http://www.bookmuseum.gr

ethnos.gr