Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον χώρο του σπηλαίου της Θεόπετρας τα εγκαίνια του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (Μουσείο Θεόπετρας) το οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας στο πλαίσιο του Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους επισήμων και κόσμου, με τον Αγιασμό τον οποίο ετέλεσε ο  Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, Αρχιμανδρίτης Δομέτιος, μαζί με τον εφημέριο του χωριού π. Σωτήριο.
Η  αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών κ. Νίνα Κυπαρίση ξεκίνησε την ομιλία της και αναφέρθηκε στην πορεία της πραγματοποίησής του σημαντικου έργου του σπηλαίου Θεόπετρας, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής σε όλους του τομείς.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο προϊστάμενος  της εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας κ. Ανδρέας Ντάρλας υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητώντας τη στήριξη όλων για την επιτυχή λειτουργία του.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.  Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης  και ο πρώην Δήμαρχος Βασιλικής κ.  Βάιος Ζιάκας.
Κατόπιν οι επίσημοι έκοψαν την καθιερωμένη κορδέλα των εγκαινίων και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου από την κ. Κυπαρίσση ενώ παρατέθηκε μικρή δεξίωση προς όλους τους παριστάμενους.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας βρίσκεται στη Θεόπετρας, σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο, του οποίου η ανάδειξη έδωσε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, τις δομές και τη μεθοδολογία ανασκαφής μιας από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Εποχής του Λίθου στον ελλαδικό χώρο.


 Μεταφέρει τη φυσική εμπειρία του επισκέπτη από το χώρο της προϊστορικής εγκατάστασης στο μουσειακό χώρο μέσα από την έκθεση κινητών ευρημάτων και την επεξεργασία της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης με τη βοήθεια εποπτικού και ψηφιακού υλικού και ενημερωτικών κειμένων. Στο Κέντρο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στους χώρους του σπηλαίου και να γνωρίσουν από κοντά με διαδραστικό τρόπο το χαρακτήρα και τη φύση των προϊστορικών κοινωνιών.
Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική), αλλά και τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων, δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.
Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, που στοχεύει στη διαμόρφωση της πληρέστερης δυνατής εικόνας για τους τρόπους διαβίωσης των ανθρώπων και των κοινωνιών τους στις εκάστοτε προϊστορικές περιόδους. Στο κτήριο έχει διαμορφωθεί επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με διαδραστικές οθόνες αφής και ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς και χώρος προβολής εκπαιδευτικών ταινιών και διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
meteora24.gr