Κλιμάκιο αποτελούμενο από το Γιώργο Λαμπρούλη βουλευτή του Κόμματος, τους Αχιλλέα Κανταρτζή και Τάσο Τσιαπλέ, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσαν στα χωριά του νομού Τρικάλων,  Ζάρκο, Γριζάνο και  Φαρκαδόνα.

Στο πλευρό των κατοίκων και των  οικογενειών τους βρέθηκαν χθες Σάββατο  ξανά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου  κλιμάκιο αποτελούμενο από το Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος τους Αχιλλέα Κανταρτζή και Τάσο Τσιαπλέ, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ  περιόδευσαν στα χωριά του νομού Τρικάλων,  Ζάρκο, Γριζάνο και  Φαρκαδόνα,

Το κλιμάκιο τα μεγάλα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες κύρια στο Ζάρκο αλλά και  σε Γριζάνο , Φαρκαδόνα, στο Νομό Τρικάλων, μετά τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς. 

 Δεκάδες είναι οι οικογένειες που  έχουν ξεσπιτωθεί, αφού τα ακατάλληλα προς κατοικία κτίρια, όπως διαπιστώθηκε από με τους ελέγχους των πρώτων τριών ημερών, έφτασαν τα 61, ενώ με τις εκτιμήσεις του Τοπικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 με την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Οι οκτώ στρατιωτικές σκηνές που στήθηκαν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ζάρκου, ήταν για τα πρώτα τρία βράδια μετά το σεισμό τα μόνα καταλύματα για τους αστέγους, ενώ χθες  4η μέρα από το σεισμό στήνονταν ακόμη μερικές... Δηλαδή εκατοντάδες άστεγοι με ελάχιστες σκηνές για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών τις πρώτες τέσσερις μέρες...

Το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας έχει υποδείξει κατάλληλο χώρο, σε μια από τις εισόδους του χωριού, για την εγκατάσταση οικισμού με μεταφερόμενους λυόμενους οικίσκους, όμως οι πληροφορίες από τη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή λένε για ελάχιστα τροχόσπιτα από βδομάδα...

Ακατάλληλα προς χρήση σπίτια και καταστήματα στο Γριζάνο. Μέχρι στιγμής 21 κτίρια με δεκάδες οικογένειες να μην έχουν που την κεφαλή κλίνη αφού μόλις χθες το μεσημέρι, τέσσερα 24ωρα από τον πρώτο σεισμό άρχιζε ο στρατός να στήνει σκηνές στο γήπεδο του χωριού. Οι άστεγοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα, σε συγγενείς ή βγάζουν τη νύχτα στο ύπαιθρο γύρω από εστίες φωτιάς για να αντιμετωπίσουν το κρύο. 

Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας έχουν αναλάβει την καταγραφή των άμεσων αναγκών των πληγέντων σε σίτιση, ένδυση κ.ά. απουσία ανάλογων αρμόδιων κρατικών αρχών. Η βοήθεια σε σίτιση γίνεται από το στρατό (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα) σύμφωνα με το στρατιωτικό συσσίτιο και για μόνο 1 φορά την ημέρα. Ό,τι άλλη στήριξη σε τρόφιμα έχει έρθει από μια προσφορά αλληλεγγύης κάποιων επαγγελματιών της γειτονικής Καρδίτσας.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε τα ζητήματα των ανεπαρκών μέτρων αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν. Παράλληλα, στο Ζάρκο είχε συνάντηση με το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας και κατοίκους στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, που λόγω των ζημιών που υπέστη δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα. Αυτό που  μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο  είναι πως για την επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας προορίζεται το κτίριο του Γυμνασίου Ζάρκου, που είναι κλειστό εδώ και μια δεκαετία λόγω των τότε συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων στο όνομα της «εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών»  και της προκείμενης με το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας.

Με δηλώσεις του ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να φροντίσει για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτίρια, τα σχολεία, να στεγαστεί ο κόσμος με όλα τα απαραίτητα (θέρμανση, φαγητό, τουαλέτες).

Ζητάμε να αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και μέτρα οικονομικής στήριξης.

Ταυτόχρονα, από τις περιοδείες που γίνονται όλες αυτές τις μέρες σε όλη τη Θεσσαλία, αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα των προτάσεων που το ΚΚΕ έχει καταθέσει για την πολιτική προστασία. Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν τη διέξοδο στον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει στις ζωές και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με φυσικές καταστροφές. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα ζωής και επιβίωσης, αλλά και να βάλουν μπροστά το ίδιο το ζήτημα των σύγχρονων αναγκών για όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα ανεβάζουν το επίπεδο ζωής».