Οι μαθητές της Γ΄τάξης του ΓΕΛ Οιχαλίας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους εκδρομής από 05/3/2017 μέχρι 10/3/2017 επισκέφτηκαν τους εξής χώρους : Νάπολη, Βατικανό, Πάνθεον, Ρωμαϊκή αγορά, Καπιτώλιο, Ναό Αγίου Πέτρου, Καπέλα Σιξτίνα, Πιάτσα Βενέτσια, Πιάτσα ντι Σπάνια, Πιάτσα ντι Πόπολο, Κολοσσαίο, Ιππόδρομο, Πιάτσα ντι Τρέβι, Πομπηία.
06/3/2017, Νάπολη : η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο, η μεγαλύτερη της Νότιας Ιταλίας και σημαντικό λιμάνι της Καμπανίας.
Πάνω σε λόφους στη βόρεια πλευρά του κόλπου και πολύ κοντά στο ηφαίστειο που αφάνισε την Πομπηία, είναι μία από τις πιο παλιές σε ιστορία και πολιτισμό ευρωπαϊκές πόλεις, με το ιστορικό της κέντρο να έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς τηςUNESCO.
«Τη Νάπολη να δω κι ας πεθάνω» λένε οι Ιταλοί. Κάποιο δίκιο θα ‘χουν.
Καμιά πόλη όμως δεν μπορεί να συγκριθεί πολιτιστικά με τη Ρώμη, γι' αυτό και όλοι οι δρόμοι εξακολουθούν να οδηγούν σε αυτήν. Αρένες, αρχαίες αγορές και αψίδες, πινακοθήκες με αριστουργήματα της Αναγέννησης, 900 εκκλησίες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, χιλιάδες παρεκκλήσια, αχανή μουσεία, θέρμες, αξιοθέατα που θέλεις μια ζωή για να τα δεις - Roma, unavitanonbasta! λένε με καμάρι οι Ρωμαίοι - και να τα εμπεδώσεις.
07/3/2017, Καπέλα Σιξτίνα : Το παρεκκλήσι που το κονκλάβιο των ρωμαιοκαθολικών καρδιναλίων συνεδριάζει για να αποφασίσει την εκλογή του νέου πάπα. Εδώ σε δύο φάσεις της ζωής του ο Μιχαήλ Άγγελος αποθέωσε τη ζωγραφική - αν και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του γλύπτη. Αρχικά ξαπλωμένος σε σκαλωσιά για 4 χρόνια χωρίς μάλιστα καμία βοήθεια, δημιουργώντας στο ταβάνι 9 σκηνές από τη Γένεση (1508-1512) και προς το τέλος της ζωής φιλοτεχνώντας στον τοίχο του Βωμού την Ημέρα της Κρίσης (13,70Χ 13,20) που ολοκληρώθηκε το 1541. Αν και ο ίδιος υποστήριζε ότι ζωγραφική διαφέρει από τη γλυπτική όσο η σκιά από το σώμα για κάποιες φιγούρες του πραγματικά αναρωτιέσαι αν είναι ζωγραφιές ή γλυπτά.
08/3/2017, PiazzaVenezia :  Στην PiazzaVenezia δεσπόζει το Vittoriano, ένα κατάλευκο και ογκώδες μεσοπολεμικό κτίσμα που φιλοξενεί το μνημείο του Άγνωστου Ιταλού Στρατιώτη. Οι αυθεντικοί Ρωμαίοι το μισούν ή στην καλύτερη περίπτωση το αγνοούν παρομοιάζοντάς το με γραφομηχανή ή με τούρτα γάμου.
08/3/2017, Πάνθεον :  Ο πιο καλά διατηρημένος ναός της αρχαιότητας της Ρώμης στέκεται εδώ και 2.000 χρόνια στο ιστορικό της κέντρο και φέρει το ελληνικότατο όνομα Πάνθεον αφού ο Αδριανός το αφιέρωσε στους θεούς της κλασικής αρχαιότητας. Το εσωτερικό της Ροτόντας που μετατράπηκε σε εκκλησία το 608 δημιουργεί δέος αφού πέρα από την κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού στην είσοδό της τίποτα άλλο δεν προδίδει τις μεγαλειώδεις διαστάσεις της (ύψος και διάμετρος τρούλου 43,3 μέτρα).

08/3/2017, Fontana di Trevi:    Αυτό που πραγματικά δεν νοείται να παραλείψεις στη Ρώμη είναι το πέρασμα από τη Fontana di Trevi, την πιο διάσημη Φοντάνα της πόλης.  Σχεδιασμένη από τον NicolaSalvito 1732 αναπαριστά έξοχα το άρμα του Ποσειδώνα, οδηγούμενο από τους Τρίτωνες με τα θαλάσσια άλογά τους να αντιμετωπίζουν τις αντιφατικές διαθέσεις της θάλασσας. H Fontana di Trevi έχει «κλειδώσει» στο διηνεκές την αθανασία της αφενός από την DolceVita του Φελίνι και αφετέρου από τον θρύλο του πεταμένου κέρματος που εξασφαλίζει την επιστροφή στην Αιώνια Πόλη.
08/3/2017, Κολοσσαίο:    Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα.  Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες.
Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι. Το 80 μ.Χ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κολοσσαίου, με αγώνες που διήρκεσαν συνολικά 100 ημέρες.
09/3/2017, Πομπηία : Θάφτηκε από τόνους λάβας, λάσπης και στάχτης για 1500 χρόνια (79 π.χ έως 1599 μ.χ). Δρόμοι, σπίτια, θέατρα, αυλές, ναοί, στάδια, γυμναστήρια, όλα ανέπαφα και από πάνω ο επιβλητικός Βεζούβιος που θυμίζει με ηχηρό τρόπο πως η φύση είναι παντοδύναμη.
Ήταν μια εκπληκτική και μοναδική εμπειρία για τους  μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές, οι οποίοι επέστρεψαν γοητευμένοι από την πολυήμερη εκδρομή στη Ρώμη και έτσι επετεύχθη  ο βασικός στόχος της , που είναι η δημιουργική, βιωματική μάθηση και η ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ανακαλύψουν τις πολλές και διαφορετικές πτυχές του θαυμαστού κόσμου που τους περιβάλλει πέρα από τις συνήθεις πρακτικές του σχολείου.
Οι συνοδοί:  Κλάντζου Ευαγγελία, Κορκής Άγγελος, Τζιάννης Γεώργιος