Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η φυτική παραγωγή από τις πρόσφατες πλημμύρες του Πηνειού ποταμού έρχεται να αποτυπώσει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Το πρωί της Τρίτης η κα Αναστασία Τσάτσα, επόπτρια ΕΛΓΑ για το νομό Τρικάλων, επισκέφθηκε την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας όπου ενημέρωσε τα κλιμάκια των ελεγκτών επί της διαδικασίας των ελέγχων που θα πραγματοποιήσουν στις πληγείσες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, χθες το πρωί συνεργεία ελεγκτών άρχισαν να επισκέπτονται τα χωράφια προκειμένου να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες και ταυτόχρονα να εκτιμήσουν τα ποσοστά των καταστροφών.

Εκτιμητές του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν από Πηνειάδα, Ζάρκο, Φαρκαδόνα και Κεραμίδι ενώ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου και του νομού όπου υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Πηνειού.

Σημειωτέον ότι οι γεωπόνοι επισκέπτονται στα χωράφια τα οποία περιλαμβάνονται στις λίστες τους, μετά τις δηλώσεις των παραγωγών.

Μεταφέρονται από «δείκτες» (έναν κάτοικο από το χωριό που γνωρίζει τα χωράφια και την περιοχή) κι από εκεί ξεκινά ο έλεγχος εντός των αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών. Οι γεωπόνοι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο του χωραφιού και της καλλιέργειας προκειμένου να αποτυπώσουν την καταστροφή.

Στο μεγαλύτερο μέρος πάντως των πληγεισών κοινοτήτων η καταστροφή σύμφωνα με τους αγρότες αλλά ταυτόχρονα και τους προέδρους των χωριών ανέρχεται στο 100%, γεγονός που έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί την φετινή χρονιά να μην συλλέξουν αγροτικά προϊόντα, κυρίως βαμβάκι και καλαμπόκι.

Η διαδικασία σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα συνεργεία θα εργαστούν πυρετωδώς για τη άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που προέρχονται από τον «agrotypo» στους πληγέντες αγρότες αναμένεται να δοθεί πριν τις 28 Οκτώβριου μια γενναία προκαταβολή της αποζημίωσης  στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ γίνεται προσπάθεια και το τσεκ (ενιαία ενίσχυση) να καταβληθεί πριν από τις 20 Οκτωβρίου  (πιθανότερη ημερομηνία Παρασκευή 17 Οκτωβρίου).

krinitrikalon.gr