Η ηλεκτρική κουβέρτα https://www.e-wish.gr/lefka-eidi/ilektrikes-kouvertes/ παρουσιάζει μεγάλες πωλήσεις κάθε χρόνο. Την προτιμάει στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Στην αγορά διατίθενται δεκάδες συσκευές, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις ανδρών και γυναικών.

Ο όρος ηλεκτρική κουβέρτα χρησιμοποιείται για να περιγράφει δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων: την ηλεκτρική κουβέρτα (electrical blanket) και την ηλεκτρική υποκουβέρτα (electric underblanket), γνωστή και ως ηλεκτρικό υπόστρωμα (electric mattress pad). Η διαφορά ηλεκτρικής κουβέρτας και ηλεκτρικού υποστρώματος είναι πως η μεν πρώτη (κουβέρτα) χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα, όπως δηλαδή η τυπική κουβέρτα, ενώ το ηλεκτρικό υπόστρωμα ως υπόστρωμα, δηλαδή κάτω από το σεντόνι, πάνω στο οποίο κοιμόμαστε.

Εντός του υφάσματος βρίσκεται μονωμένη καλωδίωση, η οποία ζεσταίνεται, καθώς τροφοδοτείται με ηλεκτρική τάση, με τρόπο παρόμοιο με αυτό που λειτουργούν τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, δηλαδή με αντιστάσεις. Η μόνωση προστατεύει τον χρήστη από την ηλεκτροπληξία, ενώ η θέρμανση εκπέμπεται, ζεσταίνοντας το περιβάλλον. Κάθε ηλεκτρική κουβέρτα (ή υποκουβέρτα) διαθέτει χειριστήριο, το οποίο παρεμβάλλεται ανάμεσα στο σώμα και στην παροχή (πρίζα). Σε αυτό, υπάρχει ενσωματωμένος ροοστάτης, που ρυθμίζει την ένταση της θέρμανσης, συνήθως σε δύο ή τρία επίπεδα.

Οι πιο μοντέρνες κουβέρτες χρησιμοποιούν ίνες άνθρακα (carbon fibres), που θεωρούνται πιο διακριτικές, ελαφριές και ανθεκτικές από άλλα πιο παραδοσιακά μέταλλα. Ο σημαντικότερος κίνδυνος από την χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια η εκδήλωση φωτιάς και αναφερόταν κυρίως σε παλαιότερης τεχνολογίας κουβέρτες που είχαν ήδη σημειώσει μεγάλη διάρκεια ζωής.