Το αντηλιακό ματιών είναι ένα νέο προϊόν που κυκλοφορούν στο εμπόριο οι εταιρείες καλλυντικών, με στόχο να προσφέρουν προστασία και περιποίηση της περιοχής που βρίσκεται γύρω από τους οφθαλμούς.

Ο κίνδυνος της βλάβης των ματιών από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστικός, αφού όσο περισσότερο χρόνο έχουμε εκτεθεί στον ήλιο στη διάρκεια της ζωής μας, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για βλάβες. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το μισό από το συνολικό χρόνο που έχουμε εκτεθεί στον ήλιο, έχει συμβεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών, επειδή τα παιδιά συνηθίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι.

Ακόμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο φακός του ματιού των παιδιών είναι διαυγέστερος και επιτρέπει να εισέλθει μεγαλύτερη ποσότητα ακτινών στο εσωτερικό του ματιού. Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία των παιδιών από την ηλιακή ακτινοβολία με γυαλιά και καπέλο από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, καθώς και με ένα καλό αντηλιακό.

Για αυτό οι ειδικοί συστήνουν να φοράτε γυαλιά τα οποία απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες. Η δυνατότητα απορρόφησης της UV ακτινοβολίας δεν επηρεάζεται από το χρώμα των γυαλιών και από το πόσο σκοτεινά είναι.

Σιγουρευτείτε ότι το ποσοστό απορρόφησης της UV ακτινοβολίας είναι 100%, ενώ καλό θα ήταν να έχουν και κάποιο βαθμό απορροφητικότητας για τις HEV ακτίνες. Καλύτερα χρώματα σε αυτή την περίπτωση θεωρούνται το μπρούτζινο, το χρώμα του χαλκού και το μείγμα ερυθρού και καφέ.