Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιο είναι το απαιτούμενο ποσοστό σε θρεπτικές ουσίες και συστατικά που έχει ανάγκη σε καθημερινή βάση ο ανθρώπινος οργανισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα ακόμη και σε άτομα, τα οποία τρέφονται με υγιεινό τρόπο. Η βιταμίνη Ε www.mamacorner.gr/cat/bitamini-e είναι μία ουσία που δεν πρέπει να λείπει από τη δίαιτα μικρών ή μεγάλων.

Άλλωστε, η έλλειψή της δε είναι συχνή, από τη στιγμή που υπάρχει σε πάρα πολλά από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα. Ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών (αποθηκεύεται δηλαδή στον λιπώδη ιστό του σώματος). Ωστόσο, υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση ατόμων, τα οποία εμφανίζουν έλλειψη σε αυτήν την θρεπτική ουσία και σχετίζεται κυρίως με όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Η έλλειψη της οδηγεί σε αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια ισορροπίας, αναιμία και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως η απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται ένας μέσος ενήλικας σε καθημερινή βάση είναι 10–15 mg. Η συγκεκριμένη βιταμίνη υπάρχει εν αφθονία σε πολλές φυσικές τροφές, αλλά μπορεί κάποιος να τη λαμβάνει μέσω διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής.

Κατά το παρελθόν πολλοί ισχυρίζονταν πως η καθημερινή πρόσληψη της σε μεγάλη ποσότητα βοηθούσε όσον αφορά την ευεξία και τη μακροζωία, αλλά οι νεότερες μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση της σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τα απαιτούμενα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για αιμορραγικά εγκεφαλικά και να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.