Το αδυνάτισμα έχει συνδεθεί άμεσα με την άθληση από την αρχαιότητα ακόμα, όταν οι πρόγονοί μας έλεγαν και έπρατταν το γνωστό σε όλους «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Στις μέρες μας υπάρχουν και διδάσκονται δεκάδες αθλήματα ομαδικά και ατομικά, τα οποία μπορούν να προσφέρουν υγεία, ευεξία, καλή φυσική κατάσταση, διασκέδαση, ψυχαγωγία και φυσικά αδυνάτισμα στους συμμετέχοντες.

Η παιγνιώδης μορφή των ομαδικών αθλημάτων είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, αφού εκτός από την εκγύμναση και την απώλεια λίπους και βάρους, χαρίζει στους αθλούμενους το αίσθημα της ικανοποίησης και της χαράς, τους βοηθάει να αποβάλουν το άγχος και να διώξουν την ένταση.

Ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το πόλο, το βόλεϊ ή το χάντμπολ, γυμνάζουν τις περισσότερες μυϊκές ομάδες του ανθρώπινου σώματος. Η καύση των θερμίδων επιτυγχάνεται άμεσα και γρήγορα, λόγω της μεταβαλλόμενης έντασης από χαμηλούς σε υψηλούς ρυθμούς και αντίστροφα.

Ωστόσο, όσοι αποφασίσουν να επιλέξουν τις αθλοπαιδιές για να γυμνάζονται, οφείλουν να προσέχουν μερικές σημαντικές παραμέτρους. Η συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια απαιτεί ένα επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης και φυσικά έναν ιατρικό έλεγχο, προκειμένου να έχουμε την άδεια του γιατρού. Άτομα με προβλήματα σε πνεύμονες, καρδιά ή με μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και όσοι προέρχονται από κάποιον σοβαρό τραυματισμό, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ομαδικά σπορ.

Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος τραυματισμού, λόγω των πολλών σωματικών επαφών και του υπέρμετρου ενθουσιασμού ή της υπερπροσπάθειας. Τέλος, όσοι είναι υπέρβαροι ή έχουν κακή φυσική κατάσταση, θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα με ειδικό πρόγραμμα για τουλάχιστον ένα μήνα, πριν δοκιμάσουν κάποιο ομαδικό σπορ.