Μια εταιρεία με έδρα την Πηνειάδα, ένα χωριό στον δήμο Φαρκαδόνας της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, καινοτομεί και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη μελέτη, τον σχεδιασμό και παραγωγή προϊόντων υψηλών απαιτήσεων. Η Αμαλία Μακρή εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά επιχειρηματιών της οικογενειακής επιχείρησης και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για συνεχή έρευνα και καινοτομία νέων προϊόντων.
Τελευταίο της όμως δημιούργημα είναι το Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV RX-1, το πρώτο ελληνικής παραγωγής σε τέτοια κλίμακα και το οποίο αποτελεί μια σύμπραξη τριών πανεπιστημίων μίας έτερης ιδιωτικής εταιρείας και της εταιρείας με έδρα την Πηνειάδα.
Πιο συγκεκριμένα, «Τα πανεπιστήμια σχεδίασαν το UAV", η έτερη ιδιωτική εταιρεία "ασχολήθηκε με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η εταιρεία μας κατασκεύασε το μη επανδρωμένο αερόχημα. Είναι ένα επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας και ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος. Σχεδιασμένο για την πολιτική εποπτεία και προστασία, σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής, το HCUAV μάς ανέδειξε ως κατασκευάστρια εταιρία υπερσύγχρονων μηχανημάτων, με έμφαση στο σχέδιο, την ποιότητα κατασκευής, την παραγωγή μεγάλης κλίμακας προϊόντων και εξαρτημάτων υψηλής ακρίβειας".
Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος δύο χιλιομέτρων, πετώντας μέρα και νύχτα, να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για την υποστήριξη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας: την παρακολούθηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη ερευνών διάσωσης, την εποπτεία δασικών εκτάσεων για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών, τη δειγματοληψία εδάφους, θαλάσσιων και αέριων ρύπων, την εποπτεία οδικών αξόνων, την αεροφωτογράφιση περιοχών ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενη στο πρώτο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, η κυρία Μακρή λέει ότι έγινε το 2006 δημιουργώντας την Spacesonic, ουσιαστικά όμως, εξηγεί, πολλά χρόνια πιο πριν, η τεχνογνωσία της εταιρίας ξεκίνησε από την Αμερική και συνεχίστηκε στην Ελλάδα η μεταφορά και η εξέλιξη αυτής της τεχνογνωσίας.
Τα πρώτα χρόνια η αλήθεια είναι, συνεχίζει η κ. Μακρή, ότι δυσκολευτήκαμε σε πολλούς τομείς όμως με το πέρασμα των χρόνων οι πελάτες και οι προμηθευτές μας , αναγνώρισαν την εξέλιξη και πρόοδο που είχαμε σημειώσει και βοήθησαν αρκετά σε αυτό. Όμως φυσικά και δεν έλειπαν και οι απογοητεύσεις σε περίοδο που η Ελλάδα αντιμετώπισε προβλήματα σε πολλούς τομείς, ήταν πιο δύσκολο και για εμάς. Επειδή όμως βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας η θέση μας θεωρώ ότι είναι σε ένα στρατηγικά έξυπνο σημείο γιατί προσεγγίζουμε εύκολα όλες τις περιοχές που θέλουμε να φτάσουμε με τα προϊόντα μας, δεν παραλείπει να επισημάνει η ίδια.
«Η συνταγή της επιτυχίας έγκειται στην αγάπη που έχουν τα μέλη της εταιρίας μας για καινοτόμα προϊόντα και στον ζήλο που δείχνουν καθημερινά για τελειοποίηση των στόχων τους. Δεν αναπαυόμαστε ποτέ. Δεν ηρεμούμε μέχρι να δούμε το τελικό προϊόν άρτιο και βέλτιστο στον μέγιστο βαθμό. Οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν, προσπαθούμε να τις παρακάμπτουμε δημιουργώντας ασφαλή επίπεδα βελτίωσης και δημιουργίας», σημειώνει η ίδια.
Ούσα μέτοχος της εταιρείας και υπεύθυνη πωλήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, η κα. Μακρή αναφέρει πως επιχείρησή της κατάφερε με τα βιομηχανικά, ελαιοραβδιστικά μηχανήματα για τη συγκομιδή της ελιάς και καλούπια συσκευασίας τροφίμων να κατακτήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εταιρεία που μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει από εξαρτήματα πυραύλων μέχρι, και εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης.
Καταλήγοντας η Αμαλία Μακρή η οποία εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά επιχειρηματιών της οικογενειακής επιχείρησης μιλάει για τους στόχους:
«Οι στόχοι μας πλέον αλλάζουν υπόσταση. Κατευθυνόμαστε στην εξερεύνηση νέων μοτίβων κατασκευής καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς όπως ο τομέας της γεωργίας και ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας. Οι απαιτήσεις του δεύτερου θεωρώ θα απογειώσουν πραγματικά την εταιρία μας και θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας στην εξέλιξη μεγάλης κλίμακας κατασκευών και πολυσύνθετων προϊόντων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)