Βήμα – βήμα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα “ξεδιπλωθεί” το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, για την αναπροσαρμογή του ΕΣΥ στις ανάγκες που δημιουργεί το νέο απειλητικό κύμα της κορονοϊού και το οποίο αφορά κυρίως ανεμβολίαστους.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών έχουν τεθεί οι πολύ επιβαρυμένες και στο “βαθύ κόκκινο” περιοχές της βόρειας αλλά και κεντρικής Ελλάδας, περιοχές στις οποίες η πίεση στο υγειονομικό σύστημα εξελίσσεται σε ασύμμετρη.

Οι εφεδρείες σε γιατρούς στο ΕΣΥ έχουν εξαντληθεί, ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (κυρίως σε εντατικολόγους και αναισθησιολόγους), αλλά και εξαιτίας της απροθυμίας των γιατρών να εργαστούν στο ΕΣΥ.

Εάν οι κενές θέσεις δεν καλυφθούν μέσω των νέων κινήτρων που θεσπίζει η κυβέρνηση με την αμοιβή των 250 ευρώ ανά εφημερία, το υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιστράτευση ιδιωτών, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οι εικόνες ασφυξίας παραμένουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας που πιέζονται συνεχώς.

Στα νοσοκομεία της Λάρισας νοσηλεύονται 220 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και ακόμη 34 σε ΜΕΘ Covid, στη Μαγνησία 122 ασθενείς σε απλές κλίνες και ακόμη 5 σε ΜΕΘ, στα Τρίκαλα 79 ασθενείς σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ και στη Φθιώτιδα 50 ασθενείς σε απλές κλινικές και 15 σε Μονάδες.

Mε πληροφορίες από iatropedia.gr