Από καταδίκη σε καταδίκη πηγαίνει στην πατρίδα του ο διαβόητος Αλβανός κακοποιός Ιλίρ Κούπα, εκ των πρωταγωνιστών της απόδρασης των 11 βαρυποινιτών τον Μάρτιο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων, που έγινε κάτω από συνθήκες σημαντικών ελλείψεων ασφαλείας, όπως αποκάλυψε προχθές το «Εθνος της Κυριακής».
Ο Κούπα, που παρά το ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να διαφύγει στην Αλβανία και συνελήφθη εκεί τον Ιανουάριο του 2014, δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα, αλλά παραπέμφθηκε στην αλβανική Δικαιοσύνη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που πρόλαβε να διαπράξει στη χώρα του στους ελάχιστους μήνες που μεσολάβησαν από την απόδραση μέχρι τη σύλληψή του. Τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, ενώ πριν από λίγες μέρες διατυπώθηκε εισαγγελική πρόταση για επιπλέον 35 χρόνια κάθειρξη στον ίδιο και συνολικά 175 χρόνια για τα 6 από τα 11 μέλη της συμμορίας του.
Ανθρωποκυνηγητό
Ο Ιλίρ Κούπα ανήκε στην ομάδα του διαβόητου συμπατριώτη του, Μάριαν Κόλα, ο οποίος τον Ιούλιο του 2013, τέσσερις μήνες μετά την ομαδική απόδραση, έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην περιοχή του Σουλίου. Είχε μεσολαβήσει ένα πρωτοφανές πολύμηνο ανθρωποκυνηγητό στην Αττική, την Κόρινθο, την ορεινή Ναυπακτία, την Αιτωλοακαρνανία και ολόκληρη την Ηπειρο, με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον αστυνομικών, πτητικών μέσων και ειδικού εξοπλισμού, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εξαιρετικά επικίνδυνων δραπετών.
Στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, σκοτώθηκε από τα πυρά του Κόλα ο 38χρονος αρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος, σε συμπλοκή στο Δίστομο, καθώς και η 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος Κατερίνα Ζώγαλη, στα Ισθμια. Ο Κούπα κατάφερε να διαφύγει και να περάσει στην Αλβανία, όπου συνέστησε 11μελή εγκληματική οργάνωση και διέπραξε τουλάχιστον 13 ληστείες στη χώρα του και στην ΠΓΔΜ. Παραμονές Χριστουγέννων του 2013, ο ίδιος και άλλα μέλη της συμμορίας του ντύθηκαν Αϊ-Βασίληδες για κάλυψη και λήστεψαν εμπορικό κέντρο στα Τίρανα. Συνελήφθησαν έναν μήνα μετά από την αλβανική αστυνομία. Δημοσιεύματα των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας έφεραν τότε τον Κούπα να εκλιπαρεί τις αρχές να μην τον εκδώσουν στην Ελλάδα.
Η αιματηρή απόδραση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων έγινε στις 22 Μαρτίου του 2013, σε μια πολεμικού τύπου επιχείρηση, με τους Αλβανούς να «γαζώνουν» με καλάσνικοφ την εξωτερική φρουρά των φυλακών, τραυματίζοντας δύο φρουρούς, τον έναν εκ των οποίων σοβαρά.
Αποκάλυψη του «Εθνους»
Οπως αποκάλυψε προχθές το «Εθνος της Κυριακής», ο τελευταίος κατέθεσε αγωγή κατά των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, στην οποία καταγγέλλει σοβαρά κενά, που άνοιξαν τον δρόμο για την απόδραση, όπως η έλλειψη αλεξίσφαιρων γιλέκων, χαλασμένοι ασύρματοι, μη τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα μικρού διαμετρήματος, χαλασμένο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, απροστάτευτες σκοπιές, ελλιπή εκπαίδευση και απουσία επιχειρησιακού σχεδίου.
ΕΘΝΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ)