Στα πρότυπα του γνωστού «Τειρεσία» των τραπεζών, αναμένεται να λειτουργήσει ένα σύστημα για τους κακοπληρωτές των κινητών τηλεφώνων, ένα σχέδιο που εδώ και καιρό επεξεργάζεται η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Το σύστημα αυτό, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, θα επιτρέπει σε κάθε εταιρεία να μπορεί να γνωρίζει αν ο καταναλωτής που αιτείται φορητότητα έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς στις προηγούμενες εταιρίες και να πράττει αναλόγως.
Υπεύθυνη τρίτη εταιρία
Η ΕΕΚΤ έχει λάβει την αναγκαία άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και όπως είχε κυκλοφορήσει πριν από λίγους μήνες σχεδιάζει να αναθέσει τη λειτουργία του συστήματος σε τρίτη εταιρία.
Η εταιρία αυτή, όπως αναφέρει το businessnews.gr, φαίνεται πως ιδρύθηκε μέσα στον Αύγουστο. Πρόκειται για την Τηλέγνους –Φορέας Εκτίμησης Φερεγγυότητας Τηλεπικοινωνιών, η οποία έχει σκοπό την σύσταση και λειτουργία κοινού αρχείου με δεδομένα συμπεριφοράς (ασυνέπειας) συνδρομητών-πελατών (φυσικών ή νομικών προσώπων) των συμβαλλόμενων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος φερεγγυότητας του υποψήφιου πελάτη για νέα σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.
Μέτοχοι όλες οι εταιρίες
Αυτό σημαίνει ότι στο σύστημα θα καταχωρούνται οι κακοπληρωτές και οι οφειλέτες, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να αλλάξουν εταιρία έχοντας αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέτοχοι της νέας εταιρίας είναι οι ίδιες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα εταίροι της Τηλέγνους είναι οι Vodafone, Co¬smote, Cyta Ελλάς και Wind Ελλάς, που διαθέτουν έκαστη μερίδιο 25% στην νέα εταιρία.