«Αξιο» και με την επίσημη «σφραγίδα» εξωτερικών εμπειρογνωμόνων είναι πλέον το ΤΕΙ Θεσσαλίας στην εξωτερική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3 έως 9 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Όπως σημειώνεται η κρίση της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης όπως αντικατοπτρίζεται από τη βαθμολογία που έδωσε στα επιμέρους ζητήματα που αξιολογήθηκαν είναι θετική έως άριστη. Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας σημειώνονται τα εξής:
«Η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης αποτελούνταν από τους εξής 4 ειδικούς εμπειρογνώμονες του εξωτερικού (με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της ΑΔΙΠ και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεροθανάση Ιωάννη)
ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΊ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΞΗΣ:
•    Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης  (Πρόεδρος)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών
http://www.facultyintranet.unic.ac.cy/utilities/profile_viewer1.asp?ID=695&Campus=Nicosia
•    Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουλίας 
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barbara
Τμήμα Γεωγραφίας
http://engineering.ucsb.edu/faculty/profile/349
•    Δρ. Δημήτριος Καζαντζής  ( Ερευνητής)
Del’s Lemonade & Refreshments Inc, Rhode Island
Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης
•    Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ερευνητής)
Πανεπιστήμιο Hafencity, Αμβούργο
Το πρόγραμμα της αξιολόγησης καθορίστηκε σε γενικές γραμμές από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και εξειδικεύθηκε στα επιμέρους σημεία του σε συνεργασία με το Ίδρυμα.  Όλες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και η Διοίκηση του Ιδρύματος παρείχε στην Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης όλα τα απαραίτητα έγγραφα και το υποστηρικτικό υλικό για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου της. 
Πιο αναλυτικά, οι συναντήσεις που είχε η Επιτροπή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης είχαν ως εξής:
•    Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στο ΤΕΙ Θεσσαλίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, τους Αναπληρωτές Προέδρους και τα μέλη της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος.
•    Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης η Επιτροπή αρχικά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος και συγκεκριμένα επισκέφθηκε το εστιατόριο των φοιτητών, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), τις φοιτητικές εστίες και τη βιβλιοθήκη. Αργότερα, η Επιτροπή συνάντησε τους Διευθυντές των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων, εκπροσώπους των Ομάδων Εσωτερικής Αξιολόγησης των Τμημάτων (ΟΜΕΑ), εκπροσώπους του Εκπαιδευτικού Προσωπικού, εκπροσώπους των προπτυχιακών φοιτητών,των προϊσταμένων των διοικητικών υπηρεσιών καθώς και των μεταπτυχιακών φοιτητών.
•    Κατά την τρίτη ημέρα η Επιτροπή είχε συναντήσεις με αποφοίτους του Ιδρύματος καθώς και με εξωτερικούς φορείς και επιχειρήσεις που έχουν συνεργασίες με το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Οι τομείς στους οποίους αξιολογήθηκε το Ίδρυμα είναι:
1.    Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης και της εξωτερικής αξιολόγησης, όπου αξιολογήθηκε τόσο η διαδικασία της καταγραφής από την πλευρά του Ιδρύματος των δεικτών και των στοιχείων που περιγράφουν το μέγεθός του και τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και η αρτιότητα της διοργάνωσης της εξωτερικής αξιολόγησης.    
2.    Η στρατηγικήτου Ιδρύματος, όπου αξιολογήθηκαν το όραμα, η αποστολή και οι στόχοι του Ιδρύματος. Ειδικότερα, εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν η στρατηγική οργανωτικής ανάπτυξης, η στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης, η στρατηγική έρευνας, η οικονομική οργάνωση και στρατηγική, η στρατηγική κτιριακών και χωροταξικών υποδομών, η περιβαλλοντική πολιτική, η κοινωνική στρατηγική, η στρατηγική διεθνοποίησης του Ιδρύματος και η στρατηγική φοιτητικής μέριμνας.
3.    Τα Προγράμματα Σπουδών του Ιδρύματος, είτε πρόκειται για Προγράμματα Προπτυχιακών ή Μεταπτυχιακών  Σπουδών, αλλά και για τις Διδακτορικές Σπουδές που παρέχονται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
4.    Το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας, όπου εξετάσθηκε γενικά η πολιτική και η στρατηγική διασφάλισης ποιότητας όπως απεικονίζεται στο  Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΣΔΠ) του Ιδρύματος. Το ΣΔΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας αποτελείται από 3 μέρη: (α) το ΣΔΠ Εκπαιδευτικού Έργου, (β) το ΣΔΠ Υπηρεσιών και (γ) το ΣΔΠ Ερευνητικού Έργου τα οποία και έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Τα επιμέρους ζητήματα που αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή αφορούσαν θέματα όπως: ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών και των απονεμόμενων τίτλων, η αξιολόγηση των μαθημάτων και των καθηγητών από τους φοιτητές,  η εισδοχή φοιτητών, η πρόοδος και η αναγνώριση των σπουδών τους, τα πληροφοριακά συστήματα αλλά και η διάχυση πληροφοριών προς εξωτερικούς φορείς.
5.    Η λειτουργία της κεντρικής διοίκησης, όπου εξετάσθηκε και αξιολογήθηκε η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος.
Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας αποτυπώθηκαν στην Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης που η Επιτροπή συνέταξε και υπέβαλε στην ΑΔΙΠ μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και η οποία κοινοποιήθηκε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (http://modip.teilar.gr/tmima.php?tid=40).
Σε όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν παραπάνω,εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης τα θετικά σημεία, καθώς και τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή διορθωτικών ενεργειών. Αξιολογήθηκε επίσης η αποτελεσματικότητα των ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί το Ίδρυμα προκειμένου να διασφαλίσει και να βελτιώσει την ποιότητα του επιτελούμενου έργου του καθώς και γενικότερα η συνέπειά του ως προς την αποστολή και τους στόχους του.
Η κρίση της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης όπως αντικατοπτρίζεται από τη βαθμολογία που έδωσε στα επιμέρους ζητήματα που αξιολογήθηκαν είναι θετική έως άριστη.Χαρακτηριστικό της εντύπωσης που αποκόμισε η Επιτροπή είναιη τελική απόφασή της στο κλείσιμο της Έκθεσης, όπου αναφέρεται το εξής: Το ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέχει μια μοναδικά πλεονεκτική θέση στο εκπαιδευτικό και τοπικό οικονομικό σύστημα, η οποία υποστηρίζεται από την καλά αναπτυγμένη δομή του και το καλά θεμελιωμένο κοινωνικό του κεφάλαιο («TEIofThessalyhasauniquelyadvantageouspositionintheeducationalandregionaleconomysystemthatistremendouslysupportedbyitswell-developedinfrastructureandwell-groundedsocialcapital»). Η βαθμολογία της Επιτροπής στο σημείο αυτό είναι: Άξιο Διάκρισης(Worthyofmerit)»