Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο Διβάνη της Λάρισας, η ημερίδα με θέμα την «βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του περιφερειακού - τοπικού - κλαδικού Τύπου». 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου και η Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας συζητήθηκαν μείζονα θέματα, όπως η εφαρμογή του νόμου 4487/2017 για τον περιφερειακό Τύπο, η παρερμηνεία του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις (προσκόμιση περιττών δικαιολογητικών/ μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση των ανακοινώσεων Δημοσίου), η επιβίωση και η ανάπτυξη του έντυπου Τύπου αλλά και η ομαλή μετάβασή του στην ψηφιακή κοινωνία της πληροφορίας (ανάπτυξη ιστοσελίδων).

Οι εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών και η συζήτηση που ακολούθησε,   ανέδειξαν τη δυναμική του Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου της χώρας, ο οποίος παρά τα προβλήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή συγκυρία, διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεισδυτικότητας και της εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού του.  Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία όλων των Ενώσεων εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου.

Σε αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης επέλεξε να απέχει αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία του κλάδου για τη Δημοκρατία,  την αξιόπιστη ενημέρωση και την πολυφωνία. Σύσσωμες οι Ενώσεις και τα Μέλη τους θεωρούν τη στάση αυτή της κυβέρνησης εχθρική απέναντι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, το σύνολο των  εργαζόμενων τους,  καθώς και τους συναφείς κλάδους που πλήττονται.

Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Γεώργιος Κύρτσος και Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Συμεών Μπαλής, Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Χρήστος Κέλλας, Κωνσταντίνος Μπαριώτας, Γεώργιος Λαμπρούλης, Γεώργιος Κατσιαντώνης καθώς και πολλά Μέλη των τεσσάρων Ενώσεων του Τύπου: την  Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και την Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και  Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής. 

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες παρακάθησαν σε δείπνο το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου τα οποία έγιναν σε γνωστά ρεστοράν της Λάρισας.

Την χορηγία της ημερίδας είχε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Χ.Ψ.