Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί στα Τρίκαλα, το μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη πρώην Τρίκκης κυρού Αλεξίου, τρεις μήνες μετά την εκδημία του.

Προηγήθηκε η θεία λειτουργία στον ιερό προσκυνηματικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος, την οποία τέλεσε με όλα τα νέα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την Πέμπτη και στις Εκκλησίες των Τρικάλων, ο μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κανίνα και πλειάδας κληρικών.

“Υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος στη ζωή του ακολούθησε τα χνάρια της αυτοθυσίας του Θεού”, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον πνευματικό του πατέρα ο π. Αλέξιος Κανίνας αφού όπως διευκρίνισε ενστερνίστηκε όλα εκείνα τα οποία οι πατέρες της Εκκλησίας άφησαν ως κληρονομιά και ο ίδιος ο Χριστός θέσπισε ως λειτουργία και ζωή της Εκκλησίας.

“Κατάφερε να βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε να οικοδομηθεί η τοπική Εκκλησία, αλλά πολύ περισσότερο η Εκκλησία της Ελλάδος να έχει έναν άξιο ιεράρχη ανάμεσά της, που όχι μόνο ανέβαζε το επίπεδο των συζητήσεων, αλλά πολύ περισσότερο αντιλαμβανόταν πατρικός τα προβλήματα της κοινωνίας”.

Ο πρωτοσύγκελος στην ομιλία του παράλληλα συμπλήρωσε πως “όλοι μας σήμερα έχουμε ανάγκη από πρότυπα αφού στην κοινωνία μας ολοένα και περισσότερο προβάλλονται σαθρές προσωπικότητες που τα ρήγματα των σκέψεών τους είναι χειρότερα και από τον φυσικό σεισμό”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως όλα αυτά όχι μόνο θα υποδουλώσουν τα δικά μας παιδιά και την νεολαία, “αλλά θα καταστρέψουν το μέλλον της σκέψης και το μέλλον της παρουσίας των χριστιανών.

Η Εκκλησία πάντα πορεύεται σε αυτό το πλοίο και παρότι η θάλασσα δεν είναι πάντα ήσυχη και τα κύματα πολλές φορές ανεβαίνουν επάνω στην πλώρη, εκείνη παραμένει σταθερή στην πορεία της. Ανέχεται, υπομένει και προχωράει στον δικό της προορισμό με πυξίδα τη λειτουργική της ζωή, αναμένοντας το δικό της λιμάνι”, κατέληξε ο π. Αλέξιος.

Πριν από την απόλυση ο κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος και ο ίδιος στον προκάτοχό του, επεσήμανε πως “ο γέροντας Αλέξιος μας δίδαξε ανώτερες αρετές και διαχρονικές αξίες ώστε στο διηνεκές να αποτελούν και για εμένα και για όλους τους άλλους ένα πνευματικό φάρο στη ζωή μας”, ενώ κλείνοντας ο μητροπολίτης Τρίκκης έχοντας και εκείνος το βλέμμα του στραμμένο σε όλους εκείνους που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή από τους σεισμούς που πλήττουν τη Θεσσαλία, τέλεσε ειδική δέηση για την κατάπαυσή τους.

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης