«Φωτιά στα μπατζάκια» του Έλληνα εστιάτορα Αλέξη Βαΐου άναψε το κέρινο ομοίωμα της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς από την μια πλήρωσε 10 χιλιάδες ευρώ για να του το φτιάξουν και από την άλλη του απαγορεύεται η έκθεση μέσα στο κατάστημα που διατηρεί στο Μπρέμερχαφεν, παρά τις φιλικές του σχέσεις με την σιδηρά κυρία.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο εστιάτορας με καταγωγή από τα Τρίκαλα, την ερχόμενη Δευτέρα το ομοίωμα θα μεταφερθεί στο τοπικό γραφείο του CDU στη Βρέμη.

«Το κέρινο ομοίωμα το παρήγγειλα πέρσι το Νοέμβριο και η παράδοση του έγινε έξι μήνες μετά. Ωστόσο δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μείνει επιπλέον οκτώ εβδομάδες στο τελωνείο του Αμβούργου. Δεν μου το έδιναν χωρίς την άδεια της Καγκελάριου. Εγώ δεν ήξερα ότι έπρεπε να έχω σχετική άδεια για ένα κέρινο ομοίωμα. Όταν έφτασε στο Αμβούργο το έβγαλαν φωτογραφίες και το μηχάνημα έδειξε πως μοιάζει στη Μέρκελ κατά 80%. Τότε μου είπαν πως δεν μπορούν να μου το δώσουν. Έτσι δόθηκε η σχετική άδεια και μου το παρέδωσαν τελικά».

Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελεί πηγή θαυμασμού για τον Αλέξη Βαΐου, καθώς ο ίδιος το 2014 της είχε δωρίσει και ένα πορτρέτο με την εικόνα της.

«Εγώ την Καγκελάριο Μέρκελ την είχα γνωρίσει από κοντά το 2014 σε ένα συνέδριο του CDU. Τότε μάλιστα μου είχε πει πως δεν θα αφήσει για κανένα λόγο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πως η Ελλάδα είναι χώρα της δημοκρατίας. Τότε για να την ευχαριστήσω της είχα δώσει ένα πορτρέτο της, που είχα πληρώσει να μου φτιάξουν ως δώρο για εκείνη. Το πορτρέτο σήμερα βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο στην Καγκελαρία. Με είχε ευχαριστήσει μάλιστα και προσωπικά και γραπτά. Από τότε έχουμε επικοινωνία, στέλνω επιστολές και εκείνη μου απαντάει».

Όπως εξηγεί ο Έλληνας θαυμαστής της Άνγκελα Μέρκελ το ομοίωμα έχει τις διαστάσεις της καγκελάριου και είναι ντυμένο στα ελληνικά χρώματα.

«Το ομοίωμα το έχει δει, είχαν έρθει πρόσφατα κάποια πολιτικοί και το φωτογράφισαν για να της το δείξουν. Δυστυχώς θα πρέπει όμως να το βγάλουμε από το μαγαζί. Αυτή την στιγμή το έχουμε σε ένα δωμάτιο κλεισμένο και την Δευτέρα θα φύγει από εδώ για το τοπικό γραφείο, όπου εκεί θα το βάλουνε μέσα σε γυάλινο κουτί και θα γράψουν πως είναι δωρεά με το όνομά μου. Επέλεξα να φορά ρούχα με ελληνικά χρώματα, όπως μπλε σακάκι με λευκή μπλούζα. Έχει κανονικά τις διαστάσεις της Μέρκελ έχει ύψος 1.164, τα μαλλιά είναι με αληθινή τρίχα, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά».

Αρχικά, ο Αλέξης Βαΐου είχε απευθυνθεί για την παραγγελία στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό.

«Το ομοίωμα μου στοίχισε 10 χιλιάδες ευρώ και το έφτιαξα στην Κίνα. Αρχικά είχα πάρει τηλέφωνο στο Λονδίνο στο μουσείο της Μαντάμ Τισό, ωστόσο μου είπαν πως δεν θα μπορέσω να το πληρώσω. Τους είχα ρωτήσει πόσο μπορεί να μου κοστίσει και μου είπαν μια τρελή τιμή γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ. Ένας Γερμανός μου ζήτησε 30 χιλιάδες ευρώ και έτσι κατέληξε στην Κίνα. Είχα δει δουλειά τους, γιατί είχαν φτιάξει τον Ομπάμα και τον Τραμπ».

Αρχικά με το ομοίωμα ο Αλέξης Βαΐου είχε σκεφτεί να συγκεντρώσει χρήματα για τους σκοπούς του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.).

«Στόχος ήταν ο κόσμος να φωτογραφίζεται με το ομοίωμα και να πληρώνει ένα συμβολικό ποσό. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν, θα πήγαιναν στην Ελλάδα για τους σκοπούς του ΚΥΑΔΑ, ωστόσο μας το απαγόρευσαν. Το 2015 είχαμε στείλει δωρεά στο δήμο της Αθήνας και στο ΚΥΑΔΑ με πρόεδρο την Ελένη Κατσούλη, την πρώτη Κινητή Μονάδα Φροντίδας για τους άστεγους και άπορους πολίτες της Αθήνας. Τότε ήταν δήμαρχος ο Γιώργος Καμίνης. Συνεργάζομαι ακόμα με το ΚΥΑΔΑ συγκεντρώνουμε πράγματα και τα στέλνουμε. Αυτή την στιγμή έχουμε συγκεντρώσει 12χιλ ευρώ για τους σκοπούς του ΚΥΑΔΑ και περιμένουμε να μας πουν τις ανάγκες που θέλουν να τα διαθέσουμε».

Θάνος Μακρογαμβράκης, protothema.gr