Ανεβάζει ταχύτητες το εμπόριο χρυσού σύμφωνα με συγκλίνουσες τοποθετήσεις οικονομολόγων. Κίνηση, που αναπτερώνει τις ελπίδες για αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμα κερδοφόρας επένδυσης εντός του 2022. Λειτουργεί δε ενθαρρυντικά για επενδυτές, που προσβλέπουν στην εν λόγω αγορά ως «καταφύγιο» προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στις τρέχουσες οικονομικές αναλύσεις δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντίστροφη σχέση δολαρίου – χρυσού και την ενδυνάμωση του πρώτου και των αμερικανικών ομολόγων κατόπιν της σκληρής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank). Υπό αυτές τις συνθήκες τα προγνωστικά των οικονομολόγων για την πορεία του χρυσού προβλέπονται μάλλον δυσοίωνα.

Η τιμή χρυσού σε ανοδική πορεία

Αυτή θα ήταν μια πρώτη ανάγνωση. Κάποιος λίγο πιο υποψιασμένος θα έβλεπε μάλλον μια αναδυόμενη ευκαιρία σε μια πιθανή κάθοδο στην τιμή χρυσού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι τράπεζες προχώρησαν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σταδιακά σε αύξηση των αγορών τους σε χρυσό. Σε αυτή την κίνηση συνέβαλε ουσιαστικά και ο κανονισμός Net Stable Funding Ratio της Βασιλείας ΙΙΙ, σύμφωνα με τον οποίο ο φυσικός χρυσός θεωρείται περιουσιακό στοιχείο μηδενικού κινδύνου. Αυτό θα αυξήσει την τιμή του μη κατανεμημένου χρυσού, σε χαρτί, για τον οποίο οι τράπεζες θα επιβαρύνονται με το κόστος δανεισμού, συντήρησης. Σε πρακτικό επίπεδο όλα αυτά τι σημαίνουν; Ναι η τιμή χρυσού θα παραμείνει σε μερικώς χαμηλά επίπεδα, που σημαίνει, ότι τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσει κανείς αγοράζοντας καθαρό χρυσό.

Ευοίωνα νέα και την τιμή χρυσής λίρας

Επιπρόσθετα δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε την αξία του ευγενούς μετάλλου, καθώς αποτελεί ένα προστάτη έναντι πληθωριστικών πιέσεων και καίριο τροχοπέδη σε πάσης φύσης επενδυτικούς κινδύνους. Επομένως η χρυσή λίρα τοποθετείται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές προς επένδυση, αφού αποτελεί φυσικό χρυσό, δηλαδή εύκολα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο. Δεδομένων των προαναφερθεισών οικονομικών συγκυριών η τρέχουσα περίοδος είναι η κατάλληλη για αγορά, καθώς η τιμή χρυσής λίρας αναμένεται να αυξηθεί. Ο λόγος είναι, ότι στον χορό της αγοράς χρυσού μπαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες και πλέον με τον νέο κανονισμό οι επενδυτές θα ανταμείβονται για την κατοχή φυσικού χρυσού. Ταυτόχρονα οι τράπεζες για τις συναλλαγές τους σε μέταλλα θα πρέπει να κατέχουν το 85% σε μετρητά, που σημαίνει αύξηση της ζήτησης χρυσού και άρα τη συνεπακόλουθη αύξηση στην τιμή χρυσής λίρας.

Το ενεχυροδανειστήριο σε ρόλο επενδυτικού συμβούλου

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του World Gold Council αύξηση παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 στις επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα, ενώ και στον χώρο των κοσμημάτων υπήρξε βελτιστοποίηση της ζήτησης ειδικά συγκριτικά με τα επίπεδα, που αυτή κυμάνθηκε το 2020. Ένα ακόμη λοιπόν πεδίο, που προσφέρεται για επενδυτικές κινήσεις. Πάντα βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έρευνα αγοράς προκειμένου να αποτανθεί κάποιος στο κατάλληλο ενεχυροδανειστήριο, για σύγκριση τιμών αλλά και για έναν ακόμη καίριο λόγο. Αν εσείς δε γνωρίζετε την ακριβή αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας, οι σωστοί επαγγελματίες, θα μπορέσουν να τα εκτιμήσουν για εσάς με ακρίβεια και ειλικρίνεια με τη χρήση ειδικών φασματογράφων για τον εντοπισμό των καρατιών και την αναγνώριση της σύνθεσης των μετάλλων. Όταν κάποιος απευθύνεται σε μια τόσο ευαίσθητη αγορά υπάρχουν αρκετές παράμετροι, που πρέπει να ελέγξει. Η κατοχή της προβλεπόμενης από το κράτος άδειας, οι ασφαλείς χώροι φύλαξης, οι ευνοϊκοί όροι ανάκτησης των προϊόντων και η συνεργασία με έγκριτους και αναγνωρισμένους οίκους πιστοποίησης είναι κάποια στοιχεία, που καθιστούν έγκριτο ένα ενεχυροδανειστήριο.

Η αγορά χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα συντελέσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια δεδομένου του προαναφερθέντος νέου κανονισμού. Και ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να δημιουργήσουν μια αγαστή συνεργασία με σωστούς επαγγελματίες της αγοράς χρυσού, τους οποίους θα μπορούν να συμβουλευτούν και για επόμενα επενδυτικά βήματα.