Όλα τα θέματα, θεσμικά και άλλα, που αφορούν τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση αλλά και τον ίδιο το θεσμό, τέθηκαν στην συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) .

Όπως αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που αναγνωρίζεται κι από τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών ενώ επισήμανε ότι έχει θέσει στην κυβέρνηση και το αίτημα για καταβολή σ΄εκείνους έκτακτου επιδόματος.

Επίσης  για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» η ΚΕΔΕ θεωρεί  ότι καμία από τις σημερινές ειδικότητες  των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης  που περιλαμβάνονται,  δεν πρέπει να εξαιρεθεί.

Για το σημαντικό θέμα των καθαριστριών στα σχολεία, ανέφερε ότι άμεσα - και πριν τον Σεπτέμβρη - θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  ΚΕΔΕ, στο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ περί κατάργησης του άρθρου 178, ο  κ. Παπαστεργίου «ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει στις «ταμπέλες» περί ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του Δήμου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η αναζήτηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις, αφού τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν τη γραφειοκρατία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ειδικά για το θέμα των ενοικιαζόμενων οχημάτων προς ιδιώτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν μπορεί το μέτρο να απορριφθεί συλλήβδην, καθώς υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις κυρίως σε μικρούς Δήμους, που το μέτρο μπορεί να βοηθήσει».

Ακόμη  επισημάνθηκε ότι η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 75 εκατ. ευρώ που δόθηκε από την κυβέρνηση προς τους Δήμους « ήταν μια πολύ καλή αρχή, αλλά σίγουρα χρειάζονται επιπλέον χρήματα για την αναπλήρωση των πόρων που η Αυτοδιοίκηση στερήθηκε λόγω των μέτρων για τον covid-19. Χρήματα που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)